Wanneer is een drankje écht alcoholvrij?

In Nederland mag bier alcoholvrij heten als er tot 0,1 procent alcohol in zit, bij wijn is dat 0,5 procent. Daarboven, tot 1,2 procent, heet het alcoholarm. Maar in de rest van Europa gelden andere regels. Tijd voor duidelijkere regels?

In Duitsland en België mag drank alcoholvrij worden genoemd met een percentage tot 0,5, in Spanje tot 1 procent en in Italië en Frankrijk zelfs tot 1,2 procent. Die producten worden ook in Nederland verkocht, wat betekent dat er hier in supermarkten ‘alcoholvrij’ bier ligt met meer dan een procent alcohol erin.

Daarnaast geldt in heel Europa de regel dat drank met een alcoholgehalte tot 0,5 procent non-alcoholic mag heten. Er zijn Nederlandse brouwers die kiezen voor die Engelse term op het label van biertjes met 0,4 procent, omdat het Nederlandse ‘alcoholvrij’ dan niet mag. Dan drink je dus ‘non-alcoholic’ bier dat niet ‘alcoholvrij’ is. En dat is misleidend, zegt het Voedingscentrum.

De etiketten-check 
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat, naar aanleiding van vragen van de NOS, vragen aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of zij termen als ‘non-alcoholic’ op Nederlandse producten nader willen bekijken. De NVWA beoordeelt of etiketten misleidend zijn. Afhankelijk van hoe vaak dit voorkomt, kan het ministerie beoordelen of (en hoe) er iets moet gebeuren.

Want regels voor anderstalige termen zijn er nu nog niet. Zolang er óók in het Nederlands op het label staat hoeveel alcohol er dan in zo’n ‘alcoholvrij’ drankje zit, mag het.

“Een alcoholvolume tot 0,5 procent kan veroorzaakt worden door restsporen van de gisting van natuurlijke suikers. Zo kan in sinaasappelsap of gebakken brood tot 0,2 procent alcohol zitten”, zegt een woordvoerder van het ministerie. “Mag of wil je geen alcohol drinken, kijk dan naar het alcoholpercentage en kies een alternatief waar 0,0 op staat. Daarmee weet je zeker dat het geen alcohol bevat.” Bron: nos.nl.

Lees hier het hele artikel

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat