Waarom een beetje stress gezond is

Zit jij tijdens je alcoholpauze net zo lekker in je vel als anders, of ervaar je nu en dan wat stress? Geen zorgen, een beetje stress op zijn tijd is gezond. Onderzoekers aan de Universiteit van Georgia in de Verenigde Staten hebben ontdekt dat een milde vorm van stress mensen juist veerkrachtig maakt. Nog een reden om jouw alcoholpauze vol te houden: je komt er sterker uit! 

Voor het onderzoek, waarvan de uitkomsten afgelopen zomer werd gepubliceerd in het wetenschapsblad Psychiatry Research, beantwoordden meer dan 1200 proefpersonen vragen over stress en hun mentale welzijn. De uitkomsten van het onderzoek waren verrassend. Wat bleek: mensen die bijna geen stress ervoeren, hadden meer psychische klachten dan de mensen die in hun dagelijks leven bij momenten wel last hadden van een bepaalde mate van stress.

Een beetje stress maakt mentaal sterker

De onderzoekers ontdekten dat een bepaalde mate van stress helpt bij het opbouwen van een betere mentale weerstand. Zo verkleint een beetje stress op zijn tijd de kans op het ontwikkelen van psychische klachten. Ook helpt af en toe wat stress ervaren je beter omgaan met tegenslagen. Van een beetje stress word je vindingrijker en mentaal flexibeler.

Niet té veel stress

Als flinke kanttekening bij het onderzoek stelden de onderzoekers wel dat de lijn tussen een gezond stresslevel en een te hoog stresslevel helaas niet altijd duidelijk te trekken is. Een te hoog stressniveau zorgt juist voor meer psychische klachten. De leider van het onderzoek, professor Assaf Oshi, vergeleek het opbouwen van mentale weerstand met het ontwikkelen van eelt op de handen door hard werken. “Hierbij stimuleer je de huid om zich aan te passen aan de omstandigheden. Maar push je de huid te veel, dan krijg je blaren.” De moraal van dit verhaal: ervaar je af en toe een stressmoment tijdens Dry January? Probeer de moeilijke momenten dan maar vooral te zien als pure mentale groei!

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat