Vliegen en drinken? Beter van niet.

Nu de zomer in aantocht is, komt ook de vakantie dichterbij. Misschien heb je een vliegreis in het vooruitzicht. Tijdens de langere vliegreizen kun je iets te drinken kopen. Een frisje, een koffie of iets alcoholisch. Een glaasje alcohol is voor de één een goed begin van de vakantie en voor de ander een manier om de vliegzenuwen ermee te onderdrukken. Maar wat doet alcohol met je op tien kilometer hoogte? Je leest het hier.

Omdat je je op grote hoogte bevindt, heeft alcohol een ander effect op je dan wanneer je letterlijk met beide benen op de grond staat. Dit heeft te maken met de luchtdruk. Als je vliegt is er minder luchtdruk en is het voor je lichaam moeilijker om zuurstof op te nemen. Een wat duizelig gevoel kan dan het gevolg zijn. Als je daarnaast dan ook nog een ‘gin-tonic-want-het-is-vakantie’ hebt gedronken, dan kun je je meer dronken voelen dan je in werkelijkheid bent. Dit dronken gevoel wordt vaak versterkt door het gebrek aan een voedzame maaltijd in het vliegtuig. Grote kans dat je dat wijntje of biertje op een lege maag drinkt. En dan komt de alcohol extra hard aan.

Grotere kans op uitdroging

Je hersenen raken op verschillende manieren beïnvloedt door alcohol. Een van de effecten is dat alcohol de afgifte van het antidiuretisch hormoon onderdrukt. Dit hormoon zorgt er normaal gesproken voor dat je nieren water uit je plas halen en terug in je bloed brengen. Nu krijgen je nieren dit seintje niet, met als resultaat dat je na het drinken van alcohol vaker moet plassen. Hierdoor droogt je lichaam, ondanks het drinken, uit. Tel daarbij op dat de lucht in een vliegtuig erg droog is en je lichaam komt op een gegeven moment vocht tekort. Voldoende water drinken en zo min mogelijk zout eten zorgen voor een goede hydratatie. En dat biertje of wijntje ruilen tegen een drankje zonder alcohol helpt natuurlijk ook…

Tips om comfortabel te vliegen

Draag loszittende kleding – strakke kleding gaat knellen als je lang in een bepaalde houding zit.

Drink voldoende water – vliegtuiglucht is vaak wat droog. Hydrateer jezelf goed.

Neem je eigen snacks mee – omdat het eten in vliegtuigen wel eens te wensen overlaat.

Slaap tijdens de vlucht – dat is gezond en de tijd gaat er sneller door.

Neem je eigen entertainment mee aan boord – download films, series en podcasts op voorhand. Of zorg dat je e-reader vol staat.

Kies voor een koptelefoon met noise cancelling – zo kun je je echt even afsluiten voor de geluiden om je heen.

 

 

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat