Verborgen gebreken

Iedereen weet dat te veel drinken op de lange termijn flink wat ‘binnenschade’ veroorzaakt. Lever, hart, alvleesklier, nieren, darmen: alcohol is voor veel organen slecht. Maar er zijn ook klachten en kwalen waar je niet zo vaak over leest. Lees hier meer over alcoholische neuropathie en alcohol en oogklachten.

Alcoholische neuropathie

Misschien heb je er ooit van gehoord, maar de kans is groot dat het je niets zegt. Alcoholische neuropathie. Dit is een aandoening waarbij het zenuwstelsel beschadigd is. En dat is slecht nieuws, want dit kan van invloed zijn op zenuwen in heel je lichaam. De meeste mensen die te maken hebben met alcoholische neuropathie hebben last van beschadigde gevoelszenuwen. Maar in sommige gevallen raken ook de motorische zenuwen beschadigd (polyneuropathie). Het is een aandoening die hoort bij overmatig gebruik van alcohol.

Pijn, krampen en tintelingen

Waar en in wat voor mate je last hebt van alcoholische neuropathie hangt af van de mate waarin je zenuwen beschadigd zijn. Als ‘alleen’ de gevoelszenuwen beschadigd zijn, kun je last krijgen van spierzwakte en gevoeligheid bij aanraking. Kenmerkend voor neuropathie is dat het doorgaans plaatsvindt aan beiden kanten van je lichaam en meestal in je benen of voeten. Bij polyneuropathie kun je daarnaast last krijgen van pijnlijke krampen en gevoelige spieren van armen en benen.

Alcoholische neuropathie kan leiden tot permanente handicaps, verminderde coördinatie en permanente schade aan de zenuwen. Hierbij kun je blijvend last houden van pijn en gevoelsverlies.

Hoe ontstaat alcoholische neuropathie?

Alcoholische neuropathie wordt veroorzaakt door het overmatig gebruik van alcohol. Zover is duidelijk. Maar hoe zit dan precies?

Bij de afbraak van alcohol in je lever hopen zich giftige stoffen op in je lichaam. In combinatie met een slecht eetpatroon, iets wat bij overmatig alcoholgebruikers vaak voorkomt, krijg je te weinig voedingsstoffen en vitaminen binnen. Het gaat hierbij vooral om vitamine B1 (thiamine) en B2 (riboflavine). Dit vitaminegebrek kan bijdragen aan het ontstaan van neuropathie, of de bestaande neuropathie verergeren. Bron: gezondheidsplein.nl

Alcohol en oogklachten

Dat je dubbel gaat zien wanneer je te diep in het glaasje hebt gekeken is algemeen bekend. Maar misschien vertellen we je wel iets nieuws als we zeggen dat het drinken van overmatig alcohol op de lange termijn ervoor kan zorgen dat je een verhoogde kans hebt op maculadegeneratie? Staar? Droge ogen? Nachtblindheid? Dunner hoornvlies en zelfs volledige blindheid?

Droge ogen en nachtblindheid spreken redelijk voor zich. Maar wat maculadegeneratie is? Deze aandoening zorgt ervoor dat je netvlies sneller veroudert, waardoor je zicht achteruit gaat. Staar wil zeggen dat je ooglens vertroebelt. Het gevolg is minder goed zien.

Het is zelfs zo dat je, als je de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in je bloed hebt, ongeveer 30% minder contrast ziet. Tijdens het autorijden betekent dit, dat je minder snel het verschil tussen lichte en donkere objecten kunt onderscheiden. Ook is alcohol van invloed op je perifeer gezichtsvermogen. En dit kan leiden tot tunnelvisie. Hierdoor heb je minder goed in de gaten wat er om je heen gebeurt. Rijden onder invloed is sowieso hartstikke gevaarlijk en ’s nachts rijden onder invloed vanwege het donker zo mogelijk nog gevaarlijker. Zorg voor een BOB of houd het bij thee, water en fris. Bron: www.lensonline.nl en www.seemagazine.be.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat