Van alcohol door naar de suikers

Ben je net gewend aan het niet-drinken betrap je jezelf erop dat je vaker iets suikerrijks in je mond stopt dan goed voor je is. Hoe dat komt? Dat lees je hier.

In alcohol zit (vaak) suiker. Een glas witte wijn bevat 1,5 klontje suiker en een glas gin-tonic 4 klontjes. Bij bier verschilt het nogal. Het ene biertje bevat nauwelijks suiker, terwijl het andere biertje 3 suikerklontjes bevat. Het kan zijn dat je nu je (tijdelijk) gestopt bent met het drinken van alcohol een extra behoefte voelt om suikers binnen te krijgen. Dit komt omdat suiker en sucrose, dat in de meeste frisdranken en snoepsoorten zit, zorgen voor een dopamine boost en verhoogde gevoelens van genot. En dat is precies wat ons brein wil.

Vervangende activiteiten

Om te voorkomen dat je in plaats van alcohol drinkt, verslingerd raakt aan zure matten en donuts moet je op zoek gaan naar gezonde mood boosting activiteiten. Denk hierbij aan sporten, met vrienden leuke dingen ondernemen, creatief bezig zijn of lekker buiten zijn. Deze activiteiten zorgen naast dopamine ook nog eens voor extra serotonine, endorfine en oxytocine – stofjes die eveneens zorgen voor gevoelens van plezier en kalmte. Bron: elle.com.

Hoeveelheid suiker per alcoholhoudende drank

-1 glas prosecco van 150 ml: 2 gram suiker = een halve theelepel

-Halve liter bier: 3 gram suiker = ruim een halve theelepel

-Glas witte wijn van 250 ml: 3,5 gram suiker = driekwart theelepel

-Glas rode wijn van 250 ml: 3,5 gram suiker = driekwart theelepel

-Shotje met mixdrankje van 35 ml: 21 gram suiker = een heleboel theelepels

 

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat