Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar op bemoeienis van de overheid zitten weinig mensen te wachten.

Feit: de armste Nederlanders leven gemiddeld 8 jaar korter dan de rijkste en hebben 24 minder gezonde jaren. Een groot verschil. Daar kan volgens de SER (De Sociaal-Economische Raad de belangrijkste adviesraad voor regering en parlement over sociaal-economische vraagstukken) iets aan gedaan worden. Gemeenten wordt geadviseerd lokale plannen te maken voor het verbeteren van gezondheid. Daarbij moet voorrang worden gegeven aan wijken met veel kwetsbare inwoners.

Bemoeien met mate

So far so good. Maar Nederlanders zijn best een beetje eigenwijs en vinden dat de overheid zich met mate met hun gezondheid mag bemoeien. Ook staan we voor de ene maatregel meer open dan voor de andere. Dwingende maatregelen mogen van Nederlanders alleen op het gebied van drugs, tabak en in mindere mate voor alcohol.

Tabak & Alcohol

*67% wil verbod op tabaksreclame

*63% wil dat de overheid mensen beschermt tegen tabaksrook

*62% wil dat er in 2040 een rookvrije generatie is

*Meeste mensen willen geen verbod op alcohol behalve bij activiteiten voor jongeren

*34% wil prijzen verhogen van alcohol

Poldermodel

Een lagere belasting op gezonde producten en ongezonde producten duurder maken, is volgens veel Nederlanders wel een goed idee. Maar alles met mate. Zo staat slechts een vijfde (21 procent) achter een verbod op ongezonde producten in sportkantines. De helft wil dit zeker niet. Ook een algeheel verbod op reclame voor ongezond eten (48 procent) of een verbod op het aanbieden van ongezonde producten (27 procent) haalt geen meerderheid. Bron: binnenlandsbestuur.nl.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat