Succeservaringen van IkPas-deelnemers

Natuurlijk hebben we de resultaten van de vorige campagnes, wetenschappelijke onderzoeken en enquêteuitslagen die vertellen dat je alcoholgebruik op pauze zetten goed voor je is. Dat het prima bevalt en best te doen is. Maar het wordt pas écht wanneer je het succes zelf ervaart. Vier IkPas-deelnemers vertellen over hun succeservaring.

Man is ook enthousiast

Yvonne Hendriks-Gerringa: “Mijn grootste succeservaring is dat mijn man ook heeft meegedaan met IkPas. Dat had ik nooit verwacht en ik ben supertrots op hem. Samen meedoen aan Ik Pas. En het is ook prima gegaan.”

Kok Klaas zet knop om

“Ik zal me even voorstellen: mijn naam is Klaas Visser, 56 jaar en werkzaam als kok, medewerker technische dienst en preventiemedewerker en daarnaast ook nog als hobby-sportinstructeur. In 2019 begon ik steeds meer alcohol te drinken vooral de laatste 3 maanden van het jaar. Op dinsdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagavond was het voor mij al om 17.00 borreltijd. Wijntje voor en tijdens het eten en als er dan een discussie op tafel kwam dan dronk ik lekker door waardoor er op een avond zo een fles wijn of rosé leeg was. Dan kwam er na 22.00 uur nog een lekker zware jongen (11 procent bier) achteraan om daarna op bed te gaan met een roesje.

Halverwege de nacht werd ik wakker, omdat ik naar de wc moest van alle alcohol die ik had gedronken. Daarna weer mijn bed in, maar dan sliep ik erg onrustig omdat ik bang was dat ik me zou verslapen (want om 6.00 uur ging mijn wekker weer).

De laatste 3 maanden ben ik ook flink aangekomen van 94 kg naar 103 kg. Want als je drinkt is kaas, worst en chips ook heerlijk om erbij te nemen.  Voor mij was het elke avond gewoon weekend. Ik sportte elke week 3 keer maar dronk en at het er ook net zo snel weer bij.

Voor januari 2020 ging ik op de weegschaal staan en schrok van mijn gewicht. Toen ging bij de knop om.

Per 1 januari 2020 heb ik besloten om mee te doen met ‘IkPas’. De eerste week was het best wel moeilijk. Reclames op televisies met mensen die genoten van een wijntje of een lekker glas bier… En dan het slapen, ik kon maar niet in slaap komen.

Maar na een week voelde ik me al een stuk beter, heb mijn hobby weer opgepakt: mountainbiken en ben weer fanatiek aan het sporten. Ik pak nu met veel plezier en gemak mijn racefiets weer uit de kast en fietsen met mijn vrienden op zondagochtend. Iets wat ik in 2019 heb verwaarloosd, omdat de drank mijn vriend was. Ik slaap intussen weer beter en voel me ’s ochtends gewoon fitter.

Mijn hersenen draaien weer op volle toeren, omdat ik nu ook beter kan denken en werken. Ik kan het dan ook iedereen aanraden om een maand lang geen alcohol te nuttigen. Ik ga door met ‘IkPas’ ook al is januari straks voorbij. Voor mij is het een succes geweest en zal het ook blijven. Ik zal heus wel weer eens een wijntje of biertje gaan drinken, maar nooit meer elke avond.

Ik ben inmiddels 6 kilo kwijt geraakt dus voel me nu een gelukkig, maar vooral een fitter mens.”

De rol van alcohol in onze maatschappij en meer eyeopeners

Ik pas heeft mij opgeleverd:

– bewustwording van / verbazing over de vanzelfsprekendheid van het drinken van alcohol in onze maatschappij

– hoe onlogisch dat eigenlijk is

– dat ik een doordeweeks wijntje ook logisch vond – maar de gevolgen ervan helemaal niet prettig

– dat de campagne me ontzettend geholpen heeft om die wijntjes te laten staan

– dat mijn directe omgeving helemaal niet bezig is met mijn alcoholgebruik (oftewel geen sociale druk ervaren om toch wel te drinken)

– dat ik na een maand geen wijn nu wel zin krijg in een glas of 2 – maar daarna voorlopig weer even niet

– dat ik het ook een goede zaak vind om met mijn nieuwe alcoholgebruik-gewoonte een goed voorbeeld te geven aan mijn puberzoon van 14 (die nog genoeg verleidingen tegenkomt). Aldus Debbie Heijne.

Vliegen op de racefiets

“Mijn grootste succes had ik vorige week zondag toen ik voor het eerst in mijn leven in januari een Gran Fondo op Strava heb gereden met mijn racefiets. Dat betekent minimaal een aaneengesloten afstand van 100 km en dat bij winterse omstandigheden….. voorheen (lees: in combinatie met alcohol de dag van tevoren) had ik altijd last van koude voeten en begon rond kilometer 40 alles dusdanig ‘pijn’ te doen dat ik huiswaarts moest keren om weer op te warmen.

Dit is voor mij een redelijke ‘eyeopener’ op dit vlak, want ik ben de afgelopen jaren meer dan eens op zoek geweest naar warmhoud zooltjes en dergelijke om die vervelende kou te verdrijven.

Bleek achteraf dat ik er zelf een veroorzaker van ben geweest door het drinken van een paar biertjes of wijntjes de dag van tevoren.

Gisteren was het weer niet zo winters, maar heb ik wederom bijna 100 km gereden, kortom mijn slogan de laatste weken is #IkPas gives you wings!”

Maarten Amkreutz

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat