Stoptober én OokSober: handig of niet?

Ben jij deze maand de dubbele challenge aangegaan en las je naast een alcoholpauze óók een rookpauze in? Dan ben je gezond én slim bezig, want deze dubbele challenge blijkt geen dubbele inspanning te vereisen. Sterker nog, zonder alcohol lukt het beter om weg te blijven bij die sigaret, en andersom. Waarom is dat eigenlijk?

Naast een drinkpauze ook een rookpauze inlassen, het klinkt lastig. Toch hebben onderzoekers van Oregon State University verschillende verbanden ontdekt tussen alcohol- en nicotine-inname en wat blijkt: (tijdelijk) stoppen met het één, helpt om het ander ook te laten.

Verleiding over en weer

Zowel de fulltime, als de gelegenheidsroker zal het beamen: een sigaret smaakt nóg lekkerder met een biertje of wijntje erbij. Voor veel mensen ‘hoort’ bij een drankje een sigaret. Sterker nog, zodra je alcohol drinkt, komt meteen het verlangen naar een sigaret opzetten. Dit is niet zo gek, want het beloningssysteem in je hersenen reageert sterk op beide middelen. Zowel alcohol als nicotine verhoogt de concentratie dopamine in je hersenen. Dopamine bezorgt je een instant fijn gevoel, dit gevoel wordt nog sterker wanneer je beide middelen samen inneemt. Door te stoppen met het één, lukt het dan ook beter om ook van het ander af te blijven.

In de verslavingszorg wordt stoppen met roken wanneer iemand wil stoppen met alcohol (of een ander middel) al langer geadviseerd. Voorheen werd dit als te stressvol gezien: de onrust van stoppen met roken zou een negatieve invloed hebben op het afkicken. Inmiddels blijkt dat stoppen met tabak het terugvalpercentage na behandeling zelfs verlaagt.

 Bron: jellinek.nl

Nieuwe gewoonte kost meer energie

Omdat in je hoofd je drankje en sigaret zó met elkaar verbonden zijn, vraagt het drinken van alcohol zonder sigaret qua gedrag een extra inspanning: je hersenen moeten dan immers een heel nieuwe gewoonte aanleren: alcohol drinken zónder sigaret. Bovendien werkt alcohol ontremmend: je zelfcontrole neemt ervan af en je wordt er impulsiever van. Door even helemaal geen alcohol te drinken, maak je het jezelf makkelijker. Je hoeft immers geen nieuwe gewoonte aan te leren, maar ‘slechts’ een gewoonte te laten. Dit maakt OokSober de ideale periode om te testen of je ook de sigaret kunt laten liggen.

Dempende werking

Een ander interessant verband, is dat roken de negatieve effecten van drinken (zoals dronken worden) dempt. Volgens wetenschappers aan de universiteit van Missouri heeft dit te maken met het feit dat nicotine in combinatie met alcohol een oppeppende werking krijgt. Dit compenseert de moeheid die optreedt bij het drinken van alcohol. Wanneer je dus een sigaret rookt bij je wijntje, heeft de alcohol minder effect. Dit leidt sneller tot een vicieuze cirkel van drinken en roken. Door niet te drinken en te roken bescherm je jezelf dus dubbel tegen het risico op een enorme kater de volgende dag.

Beter beschermd tegen de risico’s van roken en drinken

Nu weet je waarom het combineren van OokSober en Stoptober een prima plan is. En ben je benieuwd naar de gezondheidsvoordelen die een dubbele (lange) pauze oplevert? Lees dan ‘Drinken en roken gaan vaak hand in hand’!

Succes met jouw Fittober!

Geraadpleegde bronnen voor dit artikel zijn: drugsenuitgaan.nl, jellinek.nl, ad.nl en trouw.nl.

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat