Start Tournée Minérale: tips van Evi Hanssen

Waar wij in Nederland Dry January met IkPas hebben, kennen onze zuiderburen hun eigen Tournée Minérale. De Belgische variant op Dry January startte afgelopen dinsdag, 1 februari. Bekende Vlaming Evi geeft haar landgenoten enkele tips om van de maand februari een succesvolle alcoholvrije maand te maken. Hieronder lees je haar adviezen. Misschien heb je er wat aan tijdens jouw eigen KortDroog-maand of een andere alcoholpauze verderop in het jaar.

Tip 1. Zoek een buddy of een team en stop samen

Evi besloot in haar eentje te stoppen met het drinken van alcohol. Haar omgeving reageerde lauwtjes. ‘Was dat nou wel nodig?’ klonk het veelal. Ja dat was nodig vond Evi. Want ze merkte al snel de voordelen van een nuchtere levensstijl. “Het slapen ging na verloop van tijd zoveel beter”, geeft Evi aan. Maar achteraf gezien had ze graag wat hulp en steun gehad tijdens haar (inmiddels 2 jaar durende) alcoholpauze. Dus vraag om hulp en support of nog beter: pauzeer sámen!

Tip 2. Houd het simpel: stop met alcohol, de rest komt later

Het is een veelvoorkomend iets: alles tegelijk willen veranderen. Én geen alcohol, én geen suiker, én meer bewegen, én….helaas werkt zo’n voortvarend besluit maar voor enkelen. Pak één ding tegelijk aan, de rest volgt vanzelf. Evi: “Ik merkte pas na twee à drie maanden niet drinken verschil. Het is een domino-effect. Je gaat beter slapen, hebt meer energie, gaat meer bewegen, gezonder eten, je spijsvertering verbetert… je lichaam begint zich te herstellen en dat bevordert ook je mentale welzijn.”

Tip 3. Knop om en streng zijn voor jezelf

Halfslachtige voornemens werken niet. Misschien dat ik soms alleen nog maar…behalve wanneer ik….want dan doe ik het de volgende keer….Je stopt. Nu. Punt. Geen uitzonderingen. Je drinkt een maand niet. Al komt de koningin langs. Jij drinkt geen alcohol. Lekker duidelijk toch?

Tip 4. Accepteren en aanvaarden

Ja inderdaad, geen alcohol drinken is wennen. Je moet op zoek naar een andere vorm van ontspannen. Je moet jezelf opnieuw uitvinden op een feestje. Je ochtend beginnen altijd fris. Misschien vind je het leven al met al wel een beetje saaier geworden. Maar Evi ervaart dit heel anders: “Omdat ik meer energie heb, ga ik net veel meer dingen doen. Een fles wijn drinken met vriendinnen was vroeger een activiteit op zich, maar nu wil ik na een half uur de stad intrekken of gaan wandelen. Voer je nuchter een gesprek, kom je ook sneller tot de kern van de zaak. Je gaat jezelf niet oeverloos herhalen en denkt oplossingsgerichter. Alcohol is een drug, een quick fix, en dat werkt natuurlijk. Het verdooft je en maakt een saai feestje minder saai. Het is ook een enorme verbinder, maar ik merk nu dat ik dat allemaal niet nodig heb, integendeel.”

Tip 5. Zoek een lekker alcoholvrij alternatief

Je hoeft het echt niet alleen maar van water, thee, koffie, fris en spa te hebben nu je (tijdelijk) geen alcohol drinkt. Ga op zoek naar iets waar jij blij van wordt. Neem er ook de tijd voor om te ontdekken wat je nu wel kan bekoren. Denk aan GIMBER, en Evi zelf is dol op NONA-drinks.

Dit artikel is gebaseerd op het artikel: ‘Evi Hanssen geeft tips om alcohol tijdelijk af te zweren’, bron: hln.be. 

Gerelateerd

Achtergrond

Esther aan het woord

Hier is er weer een uit de categorie: practice what you preach. De afgelopen twee jaar heb ik als teamleider mogen werken binnen het IkPas-team. Dit team is de hardwerkende…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat