Sporters drinken meer alcohol

Iemand die sport is gezond bezig. Zo hebben sporters minder vaak overgewicht, roken ze minder en eten ze gezonder dan de gemiddelde Nederlander. Hoe tegenstrijdig is het dan ook om te lezen dat 70% van de wekelijkse sporters meer dan 1 glas alcohol per dag drinkt tegenover 53% van de niet-wekelijkse sporter.

Deze uitkomsten staan in de factsheet ‘Sportdeelname, alcoholconsumptie & gezondheid’ van het Mulier instituut gebaseerd op gegevens van de leefstijlmonitor van het RIVM/CBS. Verder is in dit rapport te lezen dat van de wekelijkse sporters met name veldsporters veel drinken. Dat heeft alles te maken met de beruchte ‘derde helft’. 82% van hen drinkt meer dan 1 glas per dag. Daarnaast geven mensen die zich gezond voelen aan vaker meer dan 1 glas per dag te drinken vergeleken met mensen die zich minder gezond voelen.

Bron: trimbos.nl

AA Drink versus bier

We noemden de derde helft zo even al. Na een partijtje voetbal, hockey, rugby, korfbal of potje tennis lonken kantine, kruk en bier. Hetzelfde Mulier Instituut deed in 2019 onderzoek naar gezondere sportkantines. En onderzocht hiervoor onder andere het alcoholbeleid in sportkantines. De resultaten tonen dat in 92% van de sportkantines alcohol wordt geschonken. Alcohol is in bijna alle sportkantines voorhanden, zo valt af te lezen uit deze cijfers.

Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat bij een groot deel van de verenigingen naar de leeftijd wordt gevraagd bij alcoholverkoop (84%). Een meerderheid van de sportverenigingen heeft als beleid dat er geen alcohol wordt geschonken aan dronken kantinebezoekers (63%). Het beleid in sportkantines houdt meestal in dat er huisregels zijn opgesteld voor het gebruik van alcohol (54%) en dat de leden die in de kantine werken een Instructie Verantwoord Alcoholschenken hebben (54%).

Bron: trimbos.nl

Toekomstig alcoholgebruik sportkantines

Gezond oud worden lukt minder goed wanneer je structureel te veel drinkt. Ook de overheid maakt zich hard voor een gezondere levensstijl. Daarom is het Nationaal Preventieakkoord (2018) in het leven geroepen, waarbij overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik worden aangepakt. Om problematisch alcoholgebruik in sportkantines tegen te gaan, hebben de deelnemende partijen in het Preventieakkoord Problematisch Alcoholgebruik de ambitie uitgesproken dat in 2025 minimaal 50% van de sportverenigingen met een eigen verenigingskantine een gezonde sportomgeving biedt. Het doel is dat dit percentage stijgt naar 80% in 2040.

Hoe wordt dit doel bereikt?

In het Preventieakkoord Problematisch Alcoholgebruik is een aantal maatregelen opgenomen om ervoor te zorgen dat in 2040 80% van de sportverenigingen met een eigen sportkantine een gezonde sportomgeving biedt. Welke maatregelen dat zijn, lees je hier.

-De koppeling tussen sport en alcohol moet veranderen. Vanaf 2019 sluiten amateursportclubs bijvoorbeeld geen nieuwe contracten met drankfabrikanten meer voor alcoholreclame langs sportvelden.

-Er worden modelkantines in de sport ontwikkeld en uitgevoerd waar alle aspecten van een gezonde sportomgeving worden ingezet, uitgetest en gemonitord. Aan de hand van deze ervaringen, kunnen landelijke richtlijnen en interventies worden (door) ontwikkeld.

-Daarnaast wordt er een Module Gezond Besturen ontwikkeld en uitgezet om besturen van sportclubs te stimuleren een gezonde(re) sportomgeving aan te bieden. Verder worden 2500 sportverenigingen ondersteund bij het realiseren van een gezonde(re) sportkantine.

-Medewerkers en vrijwilligers die alcohol schenken in sportkantines moeten uiterlijk in 2025 een cursus doen. Zodat ze zich kunnen houden aan de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop. En dat ze weten hoe ze om moeten gaan met dronken mensen.

-In 2040 bieden sportkantines geen happy hours of meters bier meer aan.

Bron: rijksoverheid.nl en Bron: trimbos.nl

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat