Ruim een kwart rijdt wel eens met alcohol op

27 procent van de automobilisten kruipt met drank op achter het stuur. 1 op de 10 drinkt daarbij zelfs meer dan de toegestane 2 glazen. En 26 procent van de Nederlanders maakt zich wel eens zorgen over een naaste die met alcoholgebruik achter het stuur kruipt. Inderdaad, er is weer een onderzoek uitgevoerd.

MarketResponse enquêteerde in opdracht van Univé ruim 1.000 respondenten, waarin hen werd gevraagd naar hun rijgedrag en alcoholgebruik. Naast de zojuist al eerdergenoemde resultaten, zegt 39 procent van de drinkers achter het stuur dat één of twee drankjes weinig invloed hebben op het rijgedrag en 7 procent vindt zelfs dat alcohol helemaal geen invloed heeft op hun rijgedrag.

Nog eentje dan

Alcohol en autorijden is nooit een goed idee. Toch gebeurt dit in ruim een kwart van de gevallen nog wel. Hoe dat komt? Dat heeft alles te maken met het sociale aspect van alcohol. Het is ‘gezellig’ om te drinken en ‘ongezellig’ om nee te zeggen. Ook als je nog moet rijden. Dus laat 1 op de 5 ‘alcoholrijders’ zich overhalen om toch nog een drankje te drinken.

Effecten alcohol op rijgedrag

Als het aan Veilig Verkeer Nederland ligt wordt er nooit een druppel gedronken wanneer er nog gereden moet worden. Want, zo zegt VVN: ‘Zelfs na 1 glas gaat je rijvaardigheid al achteruit. Je concentratievermogen verslechtert, je reactievermogen neemt af en je wordt impulsiever. Alcohol zorgt ervoor dat je je zelfverzekerder voelt en de risico’s van rijden onder invloed onderschat. Om maar niet te spreken van de forse boetes en het verliezen van je rijbewijs als je wordt betrapt op rijden onder invloed. Bronnen: limburger24.nl en unive.nl.

Dus heb je een feestje en moet je rijden? Kies dan liever voor een cola zonder tic…

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat