Ruim 40% van ouders houdt zich aan NIX18

Om precies te zijn vindt 44 procent van de ouders het onverstandig om hun kind alcohol te laten drinken als ze nog geen 18 jaar zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat EenVandaag onder 28000 mensen, onder wie 900 met een 16- of 17-jarig kind uitvoerde.

Want, zeggen de ouders, alcohol is slecht voor de ontwikkeling van de hersenen, dus is het beter om te wachten totdat hun kind 18 jaar is. En dat klopt. Alcohol is extra schadelijk voor de jonge hersenen.

Daarom niet

“Jonge hersenen zijn nog lang niet volgroeid. Die willen zich juist ontwikkelen. Alcohol werkt dit tegen. Geen alcohol helpt kinderen zich beter te concentreren, laat ze veilig thuiskomen van een feestje en maakt de kans op verslaving kleiner. Geef dus geen alcohol aan je kind onder de 18. Zo bescherm je ze voor nu en later”. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie

Niet vs. wel

Tegenover de 44 procent die zich aan de NIX18-wet wil houden, staat de 56 procent die hun 16- of 17-jarige wel alcohol laat drinken. Het argument van deze groep om hun kind(eren) wel alcohol te laten drinken, is: ‘Het hoort nu eenmaal bij de leeftijd.’ Ook vinden ouders het een prettiger idee als hun kind(eren) thuis alcohol drinken in plaats van op een ander of in een zuipkeet.

Andere kijk op alcohol

Tegelijk geeft tweederde (65 procent) aan dat ze zich de laatste jaren bewuster zijn geworden van de risico’s van alcohol voor hun gezondheid. Vier op de tien (43 procent) zijn de laatste 5 jaar negatiever naar alcohol gaan kijken, vooral vanwege dit gezondheidsaspect.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd van 31 juli tot 3 augustus 2023. Aan het onderzoek deden 28.254 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder 935 met een kind van 16 of 17 jaar. De uitkomsten zijn gewogen op het totaal aantal ondervraagden en representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 80.000 leden.

Bron: eenvandaag.avrotros.nl

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat