Pauzeren ook waardevol voor de alvleesklier

De hersenen, de lever, het hart: allemaal organen die blij zijn met jouw alcoholpauze. Om er nog maar eentje aan dit rijtje toe te voegen; ook je alvleesklier wordt er gelukkiger van. Toch fijn dat één pauze al die organen goed doet. Terug naar de alvleesklier. Hoe zit dat precies met alcohol en de pancreas?

De alvleesklier –ook wel pancreas genoemd- is een grote klier die zich gedeeltelijk achter de maag en de twaalfvingerige darm bevindt. De belangrijkste functies van deze klier zijn het reguleren van het suikerniveau in het bloed en het bevorderen van de vertering. Overmatig drinken heeft een negatief effect op de werking van dit orgaan.

Chronische pancreatitus

Wanneer de alvleesklier ontstoken raakt, spreken we van pacreatitus. Wanneer deze ontstekingen steeds terugkomen, hebben we te maken met chronische pancreatitus. Dit laatste komt vaak voor bij mensen die overmatig alcohol drinken. Een chronische pancreatitus manifesteert zich na zes tot twaalf jaar overmatig drinken. Bijkomende problemen zijn suikerziekte, vitaminetekort en geelzucht.

Verhoogd risico alvleesklierkanker

Uit onderzoek blijkt (Mirjam Heinen, Universiteit Maastricht), dat er een verband is tussen drie glazen of meer alcoholhoudende drank per dag drinken en een verhoogd risico op alvleesklierkanker. Overmatige drinkers hebben anderhalf keer meer kans om alvleesklierkanker te krijgen dan een geheelonthouder. Mirjam Heinen: “Er zijn aanwijzingen dat alcoholconsumptie op een aantal manieren alvleesklierkanker zou kunnen veroorzaken. Alcoholmisbruik is een bekende risicofactor van chronische pancreatitis; chronische ontsteking van de alvleesklier. En dit is weer een bekende risicofactor van alvleesklierkanker. Tevens wordt alcohol omgezet in verschillende stoffen, waaronder acetaldehyde. Deze stoffen lijken kankerverwekkend te zijn voor de alvleesklier. Daarnaast kunnen er bij deze omzetting van alcohol in acetaldehyde ook producten ontstaan, zoals zuurstofradicalen, die schade kunnen toebrengen aan het dna van de cel.” (bron: www.kennisinstituurnier.nl)

Leefstijladviezen

Omdat er nog niet voldoende bekend is over het ontstaan van alvleesklierkanker is het onmogelijk te vertellen wat de ziekte kan voorkomen. Wel is het zo dat leefstijladviezen kunnen bijdragen aan de verlaging van het sterftecijfer van alvleesklierkanker onder de Nederlandse bevolking. Zo is niet of stoppen met roken aan te raden, maar ook een gezond gewicht, lichamelijk actief zijn en een matige alcoholconsumptie dragen bij aan een gezond leven.

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat