Pauzeren heeft groots effect op herstel hersenen

Een alcoholpauze inlassen is goed voor je organen. Ook voor je hersenen dus. Maar hóe goed, is onlangs bewezen door Stanford University.

Wat blijkt? Hersenen leggen vrijwel direct na het stoppen met het drinken van alcohol direct nieuwe verbindingen. Én de hippocampus heeft na een bepaalde periode (van 7,3 maanden bleek uit het onderzoek) weer hetzelfde formaat als die van geheelonthouders.

Feit: De snelheid waarop hersenen tijdens een pauze verbeteren is in de eerste weken en maand sneller dan in de daaropvolgende maanden.

Weetje: De hippocampus is onder andere verantwoordelijk voor het leren van nieuwe dingen en het vormen van herinneringen. Dit deel van de hersenen heeft veel te lijden onder alcoholgebruik.

Het onderzoek

De onderzoekers scanden de hersenen van 23 zware drinkers (denk: minstens 1 keer per week ten minste vier glazen alcohol bij vrouwen en zes glazen bij mannen op één dag) ná het stoppen met drinken. Zo ontdekten ze het snelle herstel van de hersenen wat betreft het leggen van nieuwe verbindingen en het herstel van de hippocampus. Bron: libelle.nl.

Dus namens je hersenen: bedankt!

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat