Patiënten zetten alcoholgebruik een maand op pauze

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis en IkPas, de organisator achter de Nederlandse Dry January, slaan de handen ineen. Samen zijn zij een pilot gestart, waarin ze patiënten een handje helpen hun alcoholgebruik een maand op pauze te zetten.

De pilot is bedoeld voor alle poliklinische patiënten van de maag-, darm- en leverafdeling en het Leefstijlloket van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). Het doel is om de patiënten alle voordelen van een alcoholpauze te laten ervaren, zoals beter slapen, meer energie en je fitter voelen. Deze voordelen hebben onder andere een gunstig effect op de duur van een eventuele opname en het herstel na een operatie.

Speciaal programma voor patiënten

Waarom een speciaal programma voor patiënten? Maag-, darm- en leverarts Henk-Martijn de Jonge zegt ‘met grote regelmaat’ patiënten te behandelen die te maken hebben met gezondheidsklachten waarbij alcoholgebruik een rol speelt.
De Jonge vermoedt dat 20 tot 30 procent van alle patiënten die hij op de maag-, darm- en leverafdeling (mdl) ziet, kampt met problematisch alcoholgebruik. Volgens De Jonge is 10 procent van het totale aantal ziekenhuisopnames ‘gerelateerd aan alcoholproblemen’. “Het is belangrijk om iedereen bewust te maken van de effecten van alcohol om mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen”, zegt De Jonge.

Primeur

Het JBZ is het eerste ziekenhuis in Nederland waar patiënten zich vrijwillig kunnen aanmelden voor een deelname aan IkPas. De alcoholpauze beslaat een maand en deelnemers worden op allerlei manieren ondersteund door IkPas. Zo is er een forum, een dashboard waarop onder andere badges te verdienen zijn en een tweewekelijkse nieuwsbrief boordevol interviews met zorgverleners uit het JBZ, artikelen, tips en recepten voor non-alcoholische alternatieven.

Uitdaging met jezelf

Jacqueline Bisschop, onderzoeker en projectleider alcoholproblematiek namens het JBZ, zegt dat het JBZ probeert met projecten en trainingen alcoholgebruik bespreekbaar te maken: “Wanneer een patiënt extra ondersteuning nodig heeft, werken we samen met hulporganisaties in de regio om begeleiding te bieden.” Een maand lang je alcoholgebruik op pauze zetten, is vooral een uitdaging aangaan met jezelf. Je doorbreekt patronen: je wordt je bewust van waar, wanneer, met wie en hoeveel je drinkt. Naast bewustwording ervaren ook veel IkPas-deelnemers een betere nachtrust en zitten ze zowel lichamelijk als geestelijk lekkerder in hun vel.

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat