Op je gezondheid?

Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlanders vaak niet weten hoe ongezond alcohol nu eigenlijk is. We associëren alcohol vooral met gezelligheid (54%) en minder met iets wat ongezond voor je is (27%). Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding starten daarom in het kader van de Gezonde Generatie een kenniscampagne over de relatie tussen alcohol en kanker. Wij spraken naar aanleiding van deze campagne met een van de initiatiefnemers van IkPas, alcoholonderzoeker Rob Bovens.

Het doel van de campagne ‘Op je gezondheid?’ is kennis delen en bewustwording creëren: het drinken van alcohol vergroot de kans op 7 soorten kanker. Bewustwording creëren is ook een van de doelen van IkPas. “Dat en gewoontegedrag doorbreken”, vult Rob aan. “Een maand geen alcohol drinken is een kans om af te rekenen met drinkpatronen en te reflecteren op je alcoholgedrag. Na een pauzeperiode bepaal jij waar, met wie en hoeveel alcohol je wil drinken.”

Dit zegt de Gezondheidsraad

We denken vooral dat in één keer heel veel drinken slecht is, maar realiseren ons niet dat de kans op bepaalde vormen van kanker al groter wordt als je 1 glas alcohol per dag drinkt. Het is niet voor niets dat de Gezondheidsraad in 2015 het alcoholadvies heeft aangepast naar ‘drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag’. Rob: “De Gezondheidsraad heeft geen oogkleppen op. Ze zegt niet dat iedereen moet stoppen met drinken, ze bieden een escape. Alcohol is te belangrijk gemaakt. Het drinken van alcohol zit onze cultuur en met dit in het achterhoofd is het maximaal aantal glazen op 1 per dag gesteld.”

Vastgeroeste drinkgewoontes

Dat het in onze cultuur zit, blijkt wel uit de vele aanleidingen en gelegenheden die we kunnen bedenken om het glas te heffen. “Als je naar de levensloop van een gemiddeld mensenleven kijkt, dan zijn er heel wat ‘proost-momenten’ te bedenken”, zegt Rob. “Van je verjaardag en je rijbewijs halen tot je afstuderen en het krijgen van een promotie aan toe. Alles wat volgens ons een mijlpaal is, kan met alcohol gevierd worden. Neem bijvoorbeeld alleen al het huwelijksfeest. Voordat de daadwerkelijke trouwerij plaatsvindt, zijn er al tig ‘feestelijke momenten’ de revue gepasseerd waarbij gedronken wordt. Denk aan het passen van de bruidskleding, het kiezen van de ringen, proefkapsel aan laten meten en het vrijgezellenfeestje vieren. Al die momenten worden even belangrijk gemaakt en verbonden met alcohol. Hierdoor raken drinkgewoontes steeds verder vastgeroest.”

Wist je dat uit het jaarlijkse onderzoek dat Rob onder deelnemers houdt, iedere keer naar voren komt dat zij vóór IkPas gemiddeld zo’n 18 glazen alcohol per week drinken? Een stevig aantal dat gelijk staat aan ‘overmatig drinken’ en een drinkpatroon dat zeer schadelijk is voor de gezondheid.

Doorbreek je alcoholpatroon met IkPas

Voor diegenen die kennis hebben genomen van alcoholgebruik en hun drinkpatroon willen doorbreken, is IkPas een ideale optie. Een maand is lang genoeg om voordeel te ervaren op zowel lichamelijk als geestelijk gebied. “En”, zegt Rob, “in die maand kom je gegarandeerd ook een paar moeilijke momenten tegen. Die heb je nodig om te bepalen wat voor jou triggers kunnen zijn om toch een glas of wat te drinken.” Dat IkPas werkt heeft onderzoek al vaak bewezen. Deelnemers aan IkPas drinken een half jaar na het inlassen van een IkPas-alcoholpauze zeker 30 procent minder alcohol dan daarvoor. “Onderzoek is een belangrijk onderdeel van de IkPas-interventie”, vult Rob aan. “In samenwerking met partners verschaffen we via IkPas al 10 jaar lang, veel nuttige informatie over het drinkgedrag van drinkend Nederland.”

De campagne ‘Op je gezondheid’ loopt van 3 t/m 30 juli en uitingen ervan zijn onder meer te zien op televisie en in bioscopen.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat