Ook niet eentje nee

Na deze alcoholpauze hef je straks misschien weer het glas. Mocht je dan weer eens een alcoholvrije avond of een nuchter weekend willen invoeren, dan kan je omgeving hier opmerkingen over maken. Zo van: ‘Hè, doe niet zo flauw’ tot ‘Eentje is toch niet erg’? Waar komt die wil om iemand over te halen wel alcohol te drinken vandaan en hoe ga je ermee om?

Dat jij helemaal, tijdelijk of zo nu en dan niet drinkt, kan confronterend zijn voor de ander. Met jouw (nieuwe) gedrag, laat je zien dat de ander niet goed bezig is. Althans, zo vat de ander dit op. Dus moet jij, de drankweigeraar, het ontgelden. Dat maakt jou dus een saaie sok of een partypooper. En het betekent dat ze jouw boodschap -ik voel me lekkerder bij het niet drinken van alcohol- niet serieus hoeven te nemen. Om dit leed bij de ander te verzachten, zou je kunnen beginnen met een complimentje – ‘goh, leuk dat haar’. Vervolgens drop je de boodschap dat je niet drinkt. Het zelfvertrouwen van de ander wordt opgevijzeld, terwijl de afkeuring afneemt. Win-win!

Houd het bij jezelf

Verkondigen dat te veel alcohol zeer schadelijk is en dat je er dood aan kunt gaan, maakt je niet populair op een feestje. Als mensen je vragen waarom je niet meer drinkt, houd dan de motieven om niet te drinken dicht bij jezelf. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik slaap een stuk lekkerder nu ik niet meer drink’, of: ‘Ik sport de laatste tijd meer en dat lukt beter als ik geen alcohol drink’. Ook kun je aangeven, dat je vroeger wel dronk en daardoor bijvoorbeeld wel eens met een vervelend gevoel -zowel fysiek als mentaal- wakker werd en dat je dat niet meer wilt.

Nuchter feestje

Dat je het niet gezellig kunt hebben zonder alcohol zit echt tussen de oren. Er is zelfs onderzoek naar gedaan. Zo kregen Belgische studenten tijdens een experiment de hele avond 0.0% bier te drinken zonder dat ze dat wisten. Ze waren vrolijk en de dansvloer stond vol. Sommigen gingen zelfs met dubbele tong praten. Aan het einde van het feest dacht de overgrote meerderheid te dronken zijn om auto te kunnen rijden, terwijl iedereen broodnuchter was. Bron: psychologiemagazine.nl.

Dus jij drinkt (tijdelijk) niet. Prima toch?

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat