Dit is wat 15 minuten zonlicht met je doet

Hij schijnt niet buitensporig veel in ons koude kikkerlandje -gemiddeld zo’n 1500 uur per jaar- dus áls ‘ie schijnt, dan moet je ervoor gaan. Want vijftien minuten zonnestralen vangen is gezond! Hoe dit precies zit, lees je hier.

Je bent goed en gezond bezig nu je pauzeert. Om hier nog een extra (gezond) schepje bovenop te doen, zou je de sportschool iets vaker kunnen bezoeken, minderen met de suikers of iedere avond op tijd je bed in rollen. En weet je waar je gezondheid ook een boost van krijgt? Van de zon!

Plus, plus, plus

Opbouw van botweefsel, versterking opname van calcium, behouden van je evenwicht en versterking van spieren: dat is wat vitamine D voor je kan betekenen. En met vijftien minuten in de zon zorg je er al voor dat je lichaam méér vitamine D aanmaakt dan de hoeveelheid vitamine D die je uit voedsel haalt. Als kers op taart kan UV-straling voor een lagere bloeddruk zorgen en dus de kans op hartproblemen verkleinen.

Ook geestelijk knap je ervan op

De voordelen van vitamine D pakken, zijn niet alleen lichamelijk. Ook mentaal doet zonlicht je goed. Zonlicht stimuleert namelijk de aanmaak van serotonine, ook wel bekend als het gelukshormoon. Serotonine maakt blije gevoelens bij je los. En dat niet alleen. Zonlicht maakt ook endorfine aan. Dit hormoon vermindert pijn en geeft je een euforisch gevoel. Je voelt je sterk en kunt alles wat het leven je brengt beter, of goed aan.

Dus mocht ‘ie nog gaan schijnen dit weekend: zit in die stoel of lig in het gras en geniet de volle vijftien minuten van die warme weldaad. Maar wel op tijd smeren hè? Ook dat is zonnen in de zon. Bron: manly.nl.

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat