Oeps, toch een drankje gedronken. En nu?

Heb je tot nu toe je alcoholpauze netjes volgehouden, ga je toch voor de bijl. Want ineens heb je een biertje of wijntje in je hand. Je baalt, want je was juist zo goed bezig! Je vindt dat je alcoholpauze is mislukt. Dus kun je er voor je gevoel nu net zo goed mee stoppen. Of hoort dit ook bij pauzeren?

Ja het is jammer, en balen en misschien ben je een beetje teleurgesteld in jezelf dat je toch alcohol hebt gedronken. Maar het is geen ramp. Sterker nog, dat je baalt van een keer ‘de fout ingaan’, geeft ook aan hoe serieus je tot nu toe bent omgegaan met je alcoholpauze.

Alcohol gedronken? Even resetten!

Nee, je pauze is niet naar de Filistijnen en je hebt niet gefaald als je (een keer) alcohol hebt gedronken. Wel is het goed om deze actie onder de loep te nemen. Zo doe je dat:

– Heb je een glas alcohol ingeschonken? Laat het glas staan en bedenk goed wat je wilt.

– Toch gedronken? Zet het glas neer, giet het leeg en loop ervan weg. Haal jezelf uit de situatie.

– Een keer de fout ingaan, wil niet zeggen dat je pauze voor niets is geweest. Kijk terug op dit moment en probeer erachter te komen waarom je hebt gedronken. Had je honger? Was je moe? Gestrest misschien? Zat er een emotie achter? Was je verdrietig? Boos? Als je weet waarom je dronk, ben je een volgende keer alerter op de signalen. Bedank wat je een volgende keer in die situatie kunt doen om te voorkomen dat je naar alcohol grijpt.

– Heb je vaker dan één keer gedronken, dan spreken we van een terugval.Een terugval kan teleurstellingen in de hand werken. Oftewel: nog een reden om te gaan drinken. Doe dit niet.

– Ga voor jezelf na waarom je bent begonnen met drinken. Zit er een groot verdriet achter? Een bepaalde leegte die moet worden opgevuld? Ben je somber? Schrijf deze gedachten van je af of praat er met iemand over.

– Houd jezelf bezig. Werk in de tuin, doe boodschappen, pak een oude vergeten hobby weer op, bewéég!

– Weet wat je moet zeggen als iemand je een glas alcohol aanbiedt. ‘Nee, dank je. Ik neem een thee/koffie/water/spa rood…’ Je hoeft niets uit te leggen als je dat niet wilt.

-Een ‘craving’ (heftig verlangen, naar alcohol in dit geval) duurt meestal een half uur. Zorg dat je in dit half uur jezelf afleidt. Daarna is het gevoel grotendeels verdwenen.

Voorbeelden van afleiding

– Probeer te ontspannen door 10 keer diep en rustig in- en uit te ademen.

– Loop even naar buiten, ga wandelen of fietsen.

– Leen een hond van iemand en neem hem mee voor een lange boswandeling.

– Zoek een mooi recept en kook iets lekker of speciaals.

– Doe 10 kniebuigingen of loop 5 keer de trap op en af.

– Ga op het toilet zitten, onder de douche staan of neem een bad.

– Ruim die ene kamer op, die je al lang ontwijkt.

– Schenk jezelf iets fris in of zet een pot thee.

– Pak iets om te lezen, surf op het internet, zet de televisie aan of luister naar muziek.

– Zoek de volgende vakantiebestemming uit (voorpret is ook pret).

– Stuur een e-mail, app of bel iemand die je kan steunen of aanmoedigen.

Bron: thuisarts.nl.

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat