Merk jij al iets van de mentale voordelen?

Dat je lichamelijk opknapt van een alcoholpauze ondervind je hopelijk dubbel en dwars. Maar wist je dat een alcoholpauze ook geestelijk veel voor je doet?

Voorheen was je wellicht gewend om te ontspannen met behulp van een drankje. Druk op het werk? Drankje. Ruzie met je partner? Drankje. gedoe in de familie? Drankje. Verbouwing? Drankje. En zo zijn er nog vele situaties te noemen, die om alcohol vragen vanwege spanningen. Het is dan ook belangrijk om een ‘alternatief coping-mechanisme*’ te hanteren tijdens je pauze. Houd je van wandelen? Loop de voordeur uit, zodra je je gespannen voelt. Blaas jij het beste stoom af tijdens het opruimen? Mest de schuur, zolder of garage uit als de spanning toeneemt. Maar ook tekenen, puzzelen, bellen met je zus of een vakantie plannen zijn allemaal manieren om te ontspannen zonder dat er alcohol bij komt kijken. Vind de uitlaatklep die het beste bij jou past.

*Een nieuwe uitlaatklep vinden om te ontspannen.

Je geestelijke gezondheid is als een emmer. Stressfactoren in het leven kunnen deze vullen. Om te voorkomen dat de emmer overstroomt, is er een kraantje dat we open kunnen zetten om wat stress eruit te laten vloeien. Dingen als sporten, creatief zijn, verbinding zoeken met mensen, dieren en de natuur bijvoorbeeld zorgen ervoor dat het kraantje regelmatig open kan worden gedraaid. Maar ook zonder kater wakker worden, energiek aan de dag beginnen en veel gedaan krijgen op een dag is een manier om te voorkomen dat de emmer overstroomt.

Waarom? Daarom!

Wist je dat overmatig alcoholgebruik kan bijdragen aan de verergering van de symptomen van veel psychische problemen? Zo kan het drinken van (te veel) alcohol leiden tot neerslachtigheid en angst. Soms zijn mensen zich er niet eens van bewust dat ze angst ervaren vanwege het drinken, totdat ze daadwerkelijk een pauze nemen van alcohol. Misschien voel jij je nu ook wel meer in balans en vrolijker?

Reset je gezondheid

Een alcoholpauze zou je kunnen zien als een reset. Zowel lichamelijk als mentaal. Daarnaast geeft het je de kans om goed na te denken over welke rol alcohol in de (nabije) toekomst mag spelen in je leven. Want alleen jij bepaalt met wie, wanneer en hoeveel alcohol je wilt drinken.

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat