Lekkere theerecepten van foodblogger Judith

IkPas theesommelier Barbara Veldhuizen van Teastreet leerde ons dat thee eindeloos veel variaties kent. En dat thee veelzijdiger is dan je in eerste instantie denkt. Ook foodblogger Judith weet thee op waarde te schatten. Hieronder vind je een paar alternatieve theerecepten, die net even anders zijn dan anders.

Chai bubble tea

Bubble tea, ook wel boba genoemd, is in Zuidoost-Azië al decennia lang populair. Inmiddels is het ook al jarenlang een trend in de VS en delen van Europa. In Nederland begint bubble tea ook voet aan de grond te krijgen.

Bubbels in bubble tea

De naam zegt het al, er zitten ‘bubbels’ in de thee. Meestal zijn dit tapioca parels, maar ze kunnen ook gemaakt zijn van bijvoorbeeld taro. Het kunnen stukjes aloë of custard zijn of ‘popping’ parels. Het is een beetje ‘hate it or love it’, want de textuur van de tapioca kan niet iedereen waarderen. Ik wel :-)!

Hoe lang kook je tapioca balletjes?

Het is belangrijk goed te kijken welke tapioca parels je koopt. Allemaal hebben ze hun eigen kooktijd. Ik heb een paar keer de standaard witte tapioca parels gekocht. Deze blijven best lang niet gaar. Die moet je dus heel lang koken en daarna nog in heet water laten weken. Dit keer gebruikte ik zwarte voorgekookte parels (van Xenos, maar je kunt ze ook vaak in de Aziatische supermarkt vinden) en die werkten aanzienlijk makkelijker. Slechts een paar minuten koken en een paar minuten laten staan en ze hebben de perfecte textuur!

Tapioca parels koken

Als je tapioca balletjes gaat koken, voeg je de balletjes pas toe aan het water als het water kookt. Als je ze namelijk al vanaf het begin toevoegt, zullen de balletjes oplossen en heb je gewoon een soort glibberige massa.

Lees hier het recept

Groene ijsthee maken

Thee is één van de meest populaire dranken ter wereld. Bekende theesoorten zijn zwarte thee, witte thee en groene thee. Daarnaast zijn er ook theesoorten zoals Pu-erh thee, oolong thee en gele thee. De smaken van al deze soorten zijn uiteraard heel verschillend. Groene thee is over het algemeen wat frisser van smaak, soms zelfs wat grassig.

Hoe maak je de beste groene thee?

Zorg ervoor dat je water níet kookt. De ideale temperatuur is tussen de 70 en 80 C. Hang het zakje of zeefje in de theepot of het kopje en laat het enkele minuten trekken. Laat daarbij de thee even met rust. 

Groene ijsthee

Je kunt met groene thee ook een lekkere ijsthee maken. Kies bijvoorbeeld voor een theesoort met een fruitige smaak, koel met ijsklontjes en voeg naar smaak honing toe. Dat kun je doen met zwarte thee, maar met groene thee is dat ook superlekker. Het geeft een hele frisse smaak. In de winkels zie je steeds vaker groene ijsthee uit een pak, maar zelf maken is veel leuker, lekkerder en gezonder. Ik laat je zien hoe je heel eenvoudig zelf lekkere groene ijsthee maakt met een vleugje aardbei en limoen. De thee is door de stukjes aardbei van nature al wat zoet en daardoor vind ik het zelf niet nodig extra zoetstof toe te voegen aan het drankje. Maar uiteraard kun je naar smaak bijvoorbeeld honing toevoegen.

Lees hier het recept

Rooibos latte met kurkuma en gember

In Zuid-Afrika dronk ik voor het eerst een rooibos latte. Dat was dat destijds best wel hip. Rooibos is afkomstig uit Zuid-Afrika, dus niet zo gek dat daar allerlei variaties op worden bedacht. Deze red latte of rooibos latte is een rooibos thee met daarop melkschuim. Zonder koffie dus, maar met thee.

Kurkuma en gember

Lekker en verrassend. Om het geheel extra smaak te geven, gebruikte ik Curcum-siroop. Deze ‘superfood siroop’ bevat agave, kurkuma en gember en geeft je drankjes net een beetje extra smaak. Er zitten geen geraffineerde suikers in, maar dus wel smaak- en vitaminebommetjes als kurkuma en gember. En laat die twee smaken nou perfect samengaan met rooibos thee! En wist je dat agave helemaal vegan is?

Extra smaak

Door de siroop eraan toe te voegen, krijg je dus extra smaak en wordt het net even wat zoeter. Met de siroop kun je ook lekkere mocktails maken of aanlengen met wat water voor een volwassen limonade. Trouwens, met de prachtige verpakking is het ook een heerlijk cadeautje. Mag ook een cadeautje voor jezelf zijn ;-).

Ik gebruikte als melkschuim een plantaardige melk op basis van erwten, maar je kunt natuurlijk elke melk of plantaardige variatie erop gebruiken die je wil.

Lees hier het recept

Dit is Judith

Judith de Groot-Pagrach (35) is oprichter en eigenaar van myfoodblog.nl. Op haar foodblog deel ze al haar recepten. Daarbij houdt ze rekening met verschillende doelgroepen. Van veganist tot zwangere en alles wat daartussen zit: iedereen kan voor inspiratie terecht op myfoodblog.nl.

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat