Lang leve de lol en dat glas moet vol

Senioren en studenten. Deze groepen worden vaak genoemd als het gaat om problematisch alcoholgebruik. Senioren omdat ze ‘te veel’ tijd hebben en dus sneller een ongezond alcoholpatroon kunnen ontwikkelen en studenten omdat het studentenleven bol staat van de feestjes en dus van de drank. Drinken studenten gemiddeld inderdaad meer dan andere jongeren?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, studenten drinken gemiddeld meer dan andere jongeren. Feestje hier, zwaar tentamen daar, studentenborrel, inwijding nieuwe huisgenoot: er zijn vele redenen te bedenken waarom een biertje of wijntje drinken op z’n plaats is. Dan kom je al snel op een aardig gemiddelde terecht, zoals hieronder beschreven staat.

Hoeveel glazen drinken studenten gemiddeld per week?

-Studenten drinken gemiddeld 16 glazen per week

-Mannelijke studenten drinken gemiddeld 20 glazen per week

-Vrouwelijke studenten drinken gemiddeld 8 glazen per week

-Leden van een studentenvereniging drinken gemiddeld 23 glazen per week (mannen 27 en vrouwen 12 glazen).

-Jongeren van vergelijkbare leeftijd drinken per week gemiddeld 10 glazen (mannen 13 en vrouwen 7 glazen).

Bron: studentenplein.nl

Geen feestjes wel corona

Ondanks dat er op dit moment weinig te vieren valt, hallo corona, is het alcoholgebruik onder jongeren en studenten niet gedaald. In het rapport ‘Lieve Mark’ waarin de uitkomsten van drie verschillende enquêtes onder in totaal 7.750 studenten bijeen zijn gebracht, lees je onder andere dat een op de vijf studenten meer is gaan drinken, een op de tien meer drugs gebruikt en nog eens 12 procent doet het allebei.

Goed nieuws

Is er dan ook nog goed nieuws? Ja natuurlijk, want jij hebt besloten om een alcoholpauze in te lassen en dat is echt een knappe beslissing. Wel of geen corona, wel of geen ellenlange online lesdagen, wel of geen low key sociale contacten: jij kiest deze maand heel bewust voor jezelf en jouw organen vieren een feestje vanbinnen. Good for you!

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Veel mensen geeft het een extra fris gevoel. Goed te begrijpen. Toch is het ook met dit middel een beetje opletten. Althans…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat