Kun je wilskracht trainen?

Ja, zeggen onderzoekers. Zie ‘wilskracht’ maar als een spier die getraind kan worden. Iedereen kan een doorzetter worden en deze pauzemaand dus volmaken. Maar let op: een gedegen training vereist tijd en geduld. Met onze tips weet jij iedere verleiding te weerstaan en tik jij die laatste dag vol overtuiging aan.

Waarom kan de een het wel bij 2 blokjes chocolade houden en eet de ander een hele reep? Of vul maar een uitdaging in waarbij wat wilskracht om de hoek komt kijken. Je hebt doorzetters en afhakers. Is dit genetisch bepaald ofzo? Nee, blijkt uit allerlei onderzoeken. Wilskracht heeft niets met je genen te maken, wel met zelfcontrole en zelfinzicht.

Zelfcontrole

Iedereen beschikt over zelfcontrole. Net als dat iedereen ook beschikt over bepérkte zelfcontrole. Dat betekent dat je energie om door te zetten, om nee te zeggen (tegen alcohol onder andere) en om jezelf te motiveren schaars is. Een veelgemaakte ‘fout’ is dat wij mensen onszelf te hard aanpakken en dan raak je dus ‘door je wilskracht heen’.

De truc achter het trainen van je zelfcontrole/wilskracht is om verspreid over de dag verschillende dingen te doen die doorzettingsvermogen van je vereisen. Dit kunnen kleine dingen zijn: geen kattenfilmpjes kijken, terwijl je aan het werk bent of geen koekje na de lunch. Probeer tussen de wilskracht-momenten voldoende tijd te laten zitten, anders overvraag je jezelf en krijg je te maken met ‘wilsuitputting’.

Zelfinzicht

Het trainen van je zelfcontrole is dus één ding wat je kunt doen om meer doorzettingsvermogen te krijgen. Daarnaast speelt ‘zelfinzicht’ een belangrijke rol bij het trainen van je wilskracht. Wanneer heb jij extra veel zin in een glas alcohol? En wat zorgt ervoor dat je uiteindelijk toegeeft aan deze zucht? Zodra je weet wat jouw triggers zijn, hoe dit bij jou werkt, kun je er ook beter op inspelen.

Tips voor het creëren van meer wilskracht

Wees mild voor jezelf. Zelfcompassie zorgt ervoor dat je eerder bereid bent je fouten toe te geven en te corrigeren.

Houd jezelf niet voor de gek. Iets bereiken, bijvoorbeeld een hele maand geen alcohol drinken, doe je niet voor de buurvrouw. Wanneer je iets puur voor jezelf doet -ik drink deze maand niet, want dat is goed voor mijn gezondheid- gaat het ‘doorzetten’ je een stuk gemakkelijker af.

Niks moet. Bij een zin als: ‘Ik mag deze hele maand geen druppel drinken’ kost het je meer wilskracht om je hieraan te houden, dan wanneer je zegt: ‘Ik wil deze hele maand niet drinken’. In het eerste geval moet je brein namelijk bedenken wat het dan wél mag.

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat