Klassieke en moderne verslavingen

Een rook-, alcohol- of drugsverslaving valt onder de klassieke verslavingen. Maar we kennen tegenwoordig ook de zogenaamde moderne verslavingen. Denk aan bingewatchen, bovenmatig appen, chronisch Facebooken en extreem gamen.

Nog één aflevering…Nog één potje FIFA…Snel nog even mijn Facebook checken…Iedereen maakt zich wel ‘schuldig’ aan dit alles. En is dat erg? Nee joh, moet kunnen. Maar soms blijft het hier niet bij en krijgt de drang om te kijken, gamen, scrollen steeds vaker de overhand en beïnvloedt het je leven. En dat is dan weer niet de bedoeling. Te veel Netflixen, Facebooken, Instagrammen, WhatsAppen of gamen valt onder de noemer ‘moderne verslavingen’.

Het verschil tussen de klassieke en moderne verslaving

De moderne verslavingen zijn allemaal ‘gedragsverslavingen’. Deze zijn te vergelijken met de klassieke ‘gokverslaving’. De kenmerken van de verslaving zijn zo goed als gelijk. De tolerantie neemt steeds verder toe (je hebt er meer van nodig om hetzelfde effect te bereiken), het verdooft (laat je nare gevoelens vergeten), je hebt last van ontwenningsverschijnselen als je ermee stopt et cetera. Toch verschillen de moderne verslavingen wel degelijk van de klassieke verslavingen.

Geen trauma wel een Facebookverslaving

Waar er achter een klassieke verslaving vaak een trauma schuilt, hoeft dit bij een moderne verslaving helemaal niet het geval te zijn. Wel is het vaak een vlucht uit de werkelijkheid. Bij een moderne verslaving speelt het dopamine-effect een grote rol. Anders dan bij roken, alcohol of drugs gaat het bij een moderne verslaving niet over het nemen van een genotsmiddel, maar werkt je eigen gedrag verslavend. Het gedrag levert hetzelfde belonende effect op als een shotje, en de verslaving is een door het brein overgewaardeerde activiteit.

De maatschappelijk geaccepteerde moderne verslaving

Nog een verschil tussen de klassieke en moderne verslavingen is dat de moderne verslaving niet zo verwerpelijk is als de klassieke varianten. Moet je per direct stoppen met roken, alcohol of het gebruik van drugs over gamen, appen, Netflixen, Facebooken en Instagrammen wordt doorgaans anders gedacht. Iedereen doet het en het is hartstikke leuk!

Tandje minder?

Zo lang het appen, Netflixen of welke moderne verslaving dan ook je leven niet negatief beïnvloedt, is er niets aan de hand. Vind je dat het allemaal wel wat minder kan, dan hebben we een tip voor je:

Het belangrijkste is dat je je focust op de ‘craving’. Een craving is de zucht naar en de zin in…Je móet nu nog even door je tijdlijn scrollen, je kunt die serie echt niet afzetten ook al is het 01.00 ’s nachts, je gaat nú nog meer WhatsApp-berichten sturen in de hoop er terug te krijgen… Schaal de craving van 0-10 en verdraag de spanning zonder dat je naar de smartphone grijpt of een serie downloadt. Het zal wel even moeite kosten; wat dat betreft is het net een nicotineverslaving. Bron: intermediair.nl. 

Dan nog even dit. Wanneer ben je eigenlijk alcoholverslaafd?

De volgende 11 verslavingskenmerken horen bij een alcoholverslaving. Ook de ernst van de verslaving is af te lezen uit dit model. Dit noemen ze in de geestelijke gezondheidszorg de DSM-5 criteria. We spreken van problematisch drinken wanneer minimaal twee van onderstaande criteria zich voordoen binnen een periode van een jaar. Lees hier alle DSM-5 criteria.

Gerelateerd

Achtergrond

Na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Veel mensen geeft het een extra fris gevoel. Goed te begrijpen. Toch is het ook met dit middel een beetje opletten. Althans…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat