Ken jij de verschillende schadelijke drinkpatronen?

10 januari 2021 / Actueel / Achtergrond

Als we het hebben over schadelijke drinkpatronen dan zijn er verschillende drinkpatronen te onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan binge-drinken, overmatig drinken en zwaar drinken. Ieder drinkpatroon hangt samen met bepaalde alcoholschade. Daarnaast kunnen drinkpatronen ook verschillen per cultuur.

Zwaar drinken

Er is sprake van zwaar drinkgedrag als er minstens één keer per week ten minste vier (voor vrouwen) en zes (voor mannen) glazen alcohol op één dag worden gedronken. Zwaar drinken is gerelateerd aan een verhoogd risico op de directe of acute schade van alcohol, zoals alcoholvergiftigingen, verkeersongevallen, agressie en een verhoogde kans op hersenschade.

Overmatig drinken

Overmatig drinken houdt in dat mannen meer dan 21 glazen per week en vrouwen meer dan 14 glazen per week drinken. Langdurig overmatig alcoholgebruik is gerelateerd aan schade aan organen, verhoogde kans op kanker en het ontwikkelen van verslaving. Overmatig alcoholgebruik komt met name voor bij 18-25-jarigen. Maar ook tussen het 50ste en 70ste levensjaar komt het relatief veel voor.

Indrinken

Uitgaan is duur. Jongeren en jongvolwassenen houden dan ook voor een ‘indrinkuurtje’ -ook wel pre-loaden genoemd- bij iemand thuis. Dat scheelt geld en je komt in een ‘party mood’. Door het indrinken komt een deel van de feestvierders al onder invloed aan in de horeca. Doordat ze onder invloed aan het verkeer deelnemen lopen ze meer risico op verkeersongevallen en neemt het risico op dronkenschap en alcoholgerelateerde agressie toe. We schetsen hier een algemeen beeld van pre-loaden wanneer er geen sprake is van COVID-19 en de cafés en kroegen open zijn.

Binge-drinken

Indrinken hangt sterk samen met binge-drinken (voor het stappen of voor een thuisfeestje vijf of meer alcoholische drankjes drinken). Dit drinkpatroon komt veel bij jongeren voor en hangt vaak samen met uitgaan. Binge je wekelijks of vaker, dan is er sprake van zwaar drinken, en neemt de kans op schade toe.

Drinkpatronen per cultuur

Drinkpatronen kunnen sterk verschillen per cultuur. Alleen al in Europa merken we grote verschillen op. Het zuiden van Europa is te kenmerken als een mediterrane drinkcultuur, waarbij alcohol vaak in combinatie met eten wordt gedronken, terwijl in het noorden en oosten van Europa een sterke wodka of binge-cultuur heerst. De Midden-Europese landen zijn meer gericht op het drinken van bier, maar zijn zeker ook te omschrijven als een binge-drink cultuur.

Bron: trimbos.nl

Gerelateerd

25 september 2022 / Achtergrond

Wel of geen blurring?

Wel een wijntje tijdens het bijwerken van je uitgroei of niet? ‘Ja’, zegt VVD. ‘Misschien toch niet verstandig’, zeggen D66, CDA en CU. ‘Nee!’, zeggen artsen en gezondheidsinstanties. Welke kant…
Lees meer
22 september 2022 / Achtergrond

5 x een gezonde podcast

Gezond bezig zijn geeft een kick. Kijk jou eens lekker pauzeren. Om nog meer in the spirit te komen, lees je hier 5 podcastintroducties die over ‘gezondheid’ gaan. In deze…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat