Katers van vier dagen na je dertigste

Ja, je leest het goed. Flink doorzakken na je dertigste kan je een vier dagen durende kater opleveren. De eerste dag gaat het om echt ziek zijn, daarna kun je je nog dagenlang wiebelig en emotioneel instabiel voelen. En dat allemaal omdat de jaren gaan tellen en je lichaam anders wordt, dus anders reageert.

Dat ouder wordende, en dus veranderende lichaam, werkt niet echt mee bij het verwerken van een avondje kroegtijgeren. Zo neemt de nierfunctie af, gaat de lever trager werken, neemt je spiermassa af en je vetgehalte juist toe. En dat is niet best, want spieren bevatten water en vet niet. Nog even op een rijtje waarom je na je dertigste, veertigste, vijftigste… heftigere katers beleeft:

De lever

Je lever werkt anders dan de lever van een jonkie. Minder snel om precies te zijn. Een oudere lever heeft meer moeite met het verwerken van alcohol dan een jonge lever. Simpel.

Minder vocht

Een ouder lichaam heeft standaard minder vocht dan een jonger lichaam. Aangezien alcohol ook nog eens de eigenschap heeft om vocht te onttrekken aan het lichaam, heb je als oudere sneller te maken met een vochttekort dan een jongere. En dat vochttekort is de grote boosdoener achter de kater.

Meer cortisol

Niet alles wordt minder als je ouder wordt. De cortisolproductie gaat juist omhoog. Maar dat is dan juist niet de bedoeling…Meer cortisol (stresshormoon) betekent heftigere katers. Sorry.

Weinig variatie

Omdat je jezelf intussen goed kent, weet je dat je het bij dat ene soort drankje moet houden. Ga je dan toch eens voor de lol wat door elkaar drinken, dan moet je dat de volgende dag bekopen met alle misère die bij een kater horen. Beter is het om af te wisselen met water…

Gewoon presteren

Deze laatste noot kunnen we eigenlijk geen ‘oorzaak’ noemen van zo’n bovenmatige kater. Niet je roes uit kunnen slapen, omdat je een druk leven leidt waarin de was, de boodschappen, het werk, de tuin en de kinderen niet zichzelf doen: dat is gewoon pech. Je volwassen leven roept je de volgende dag keihard tot de orde, terwijl de jonkies zich nog een keer omdraaien in hun bed. Bah.

Mentale kater

Niet alleen de lichamelijke effecten van een kater kunnen intenser zijn of langer aanhouden, ook je mentale gesteldheid kan het te verduren krijgen. Zo kun je je dagenlang emotioneel instabiel voelen. Dit noemen we ook wel een mentale kater.

Je hebt een emotionele kater wanneer je de dag(en) erna last hebt van: sombere gedachten, angst, onrust, prikkelbaarheid, agressie, verwardheid, concentratieproblemen, slaapstoornissen, futloosheid of vermoeidheid. Bron: Trubendorffer.nl

Je mentale dip nadat je veel alcohol hebt gedronken, is dus deels te wijten aan een puur lichamelijke reactie. Niet meer weten wát je hebt gezegd of gedaan, helpt uiteraard niet mee. Juist omdat je mentaal wat wiebeliger bent, kun je jezelf the day after behoorlijk verliezen in gepieker en gevoelens van schuld, angst of somberheid. Het vermogen om te relativeren is even ver te zoeken, nét nu je hier wel een extra portie van kunt gebruiken.

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat