Is deze maand nou langer dan anders?

Vind jij het ook lastig om voorbij die wijnmomenten te komen zonder eraan toe te geven? Dat is het ook. Die gezellige momenten met vrienden, of het moment dat je na een lange boswandeling weer thuis komt en bij de haard wil zitten met een glas wijn. Of het moment dat je een beetje troost nodig hebt of na een lange werkdag snel wilt ontspannen. Je wordt geconfronteerd met de gewoonte die je wilt doorbreken en het valt je nu echt op hoezeer jij alcohol drinken geautomatiseerd hebt in je dag. Misschien schrik je ervan. Geen nood, daarom doe je mee met IkPas, toch?

Het komt mij eigenlijk wel goed uit dat ik vanwege de lockdown minder verleidingen te weerstaan heb. Geen nieuwjaarsborrels met familie/werk/vereniging en geen uitgebreide verjaardagsvieringen. Ik denk dat ik tot nu toe al 6 van zulke bijeenkomsten gemist heb. Fijn omdat ik dan geen wijn hoef af te slaan, niet fijn omdat ik het contact en de feestelijkheid met familie en vrienden heel erg mis. Een digitale nieuwjaarsbijeenkomst met een kopje thee is toch anders dan een live bijeenkomst.

Het helpt mij om deze maand mijn blauwe IkPas-bandje te dragen. Door elke ochtend mijn bandje om te doen, onderstreep ik mijn voornemen om het in januari echt droog te houden. Ook gedurende de dag zie ik het bandje regelmatig voorbij komen aan mijn arm. Het valt mij nog steeds op! Ik krijg ook regelmatig vragen naar de betekenis van mijn blauwe bandje. Bijvoorbeeld op het werk of in de supermarkt. Eerst vond ik dat vervelend, maar nu zie ik het als kans om (mijzelf) te vertellen waarom ik met IkPas mee doe.

Voorheen kreeg ik dan nog wel eens de vraag: Zoveel drink jij toch niet? Dat vond ik wel een lastige vraag om met ronduit NEE te beantwoorden. Stiekem was ik daar namelijk niet zeker van. En ik vroeg mij af in hoeverre ik afhankelijk was van alcohol. Daarom ben ik mee gaan doen met IkPas. Om het niet te spannend te maken, ik bleek niet afhankelijk.

Anyway, hoe gaat het tot zover? Wanneer je dit leest ben je al aan je dertiende dag van IkPas bezig. Goed bezig! Merk je al dat je ’s morgens makkelijker opstaat? Fijn he?

Gerelateerd

Achtergrond

Esther aan het woord

Hier is er weer een uit de categorie: practice what you preach. De afgelopen twee jaar heb ik als teamleider mogen werken binnen het IkPas-team. Dit team is de hardwerkende…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat