In deze regio drinken ze het meest

Het zijn niet de Bourgondische Brabanders en ook niet de champagne nippende inwoners van het Gooi die het meeste alcohol drinken van Nederland. Nee, het zijn de mensen die in Noord-Holland wonen. En dan specifiek in het noorden van Noord-Holland.

Deze club is ook het minst tevreden met hun gezondheid. Dat blijkt uit een enquête van de GGD onder ruim 14.700 inwoners van 18 jaar en ouder. “Dat het overmatige en zware alcoholgebruik na een eerdere daling opnieuw is toegenomen, van 9,2 procent van de ondervraagden in 2020 naar 11,3 procent nu, is best zorgelijk”, stelt GGD-epidemioloog Mandy van den Brink. “Helemaal in combinatie met de wetenschap dat het drankgebruik hoger ligt dan bij GGD’en elders in het land.”

Daarom drinken Noord-Hollanders meer

Waarom er in Noord-Holland meer wordt gedronken, heeft mogelijk te maken met een reactie op de coronaperiode. Toen het weer kon en mocht, uitgaan en feesten, werd de schade dubbel en dwars ingehaald. Een soort compensatiegedrag dus.

Mentaal welzijn

Het aantal mensen dat stress, depressieve en angstige gevoelens ervaart, is in Noord-Holland ook toegenomen. We leven dan ook in een onzekere tijd. Denk maar aan de klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne, stijgende woonlasten et cetera. Bronnen: welingelichtekringen.nl en detelegraaf.nl.

Maar we sluiten positief af, want een pauze kan heel veel goeds doen voor zowel lichaam als geest. Dus aan alle mensen daar in de kop van Noord-Holland, neem een alcoholpauze van (in ieder geval) een maand en voel je zowel lichamelijk als geestelijk sterker worden. Spread the word!

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat