Iedereen verdient een alcoholpauze

De gemeente Koggenland scoort op alcoholgebruik hoog ten opzichte van het provinciaal gemiddelde. Iets wat Win Bijman, de wethouder van Zorg en Welzijn, dwars zit. Hij wenst de inwoners een lang, gelukkig en gezond leven toe. Stoppen met roken, meer bewegen en matigen met alcohol staan voor een gezonde leefstijl. Wat betreft dat matigen met alcohol, roept de wethouder iedereen in de regio West-Friesland om mee te doen aan de grootste alcoholpauze van Nederland: Dry January.

Durf jij de uitdaging aan? Meld je nu aan voor Dry January!

Zelf is hij een matige drinker. Maar er was ook een tijd dat hij wel enthousiast meedronk. “Tot mijn drieëntwintigste heb ik fijn meegedaan wanneer er werd gedronken. Maar na mijn drieëntwintigste vond ik het wel mooi geweest”, vertelt Win. “Ik zag dat sommigen toen, en nu nog, bij hun oude gewoonte bleven. Ik denk niet dat iedereen beseft hoe vernietigend alcohol kan zijn. Waarbij ik niet wil beweren dat je nooit meer mag drinken, maar matigen en af en toe helemaal niet, is wel de boodschap.”

Cijfers alcohol Koggenland ten opzichte van heel Noord-Holland-Noord (NHN)

-Drinkt wel eens alcohol 18- 65 jaar: 89,6% tegenover 85,4% in NHN.

-Zware drinkers 18-65 jaar: 12% tegenover 10,8 % in NHN.

Overmatige drinkers 18-65 jaar: 20% tegenover 17,4% in NHN.

-Drinkt wel eens alcohol 65+: 83% tegenover 78,1% in NHN.

-Overmatige drinkers 65+: 21,5 % tegenover 18,8% in NHN.

-Zware drinkers 65+: 4,9% tegenover 4,8% in NHN.

Volwassenen
-In Koggenland drinkt 89,6% van de inwoners van 18-65 jaar weleens alcohol.

-12,0% van de volwassenen in Koggenland is een zware drinker; dat wil zeggen minimaal eenmaal per week zes of meer glazen alcohol op één dag voor mannen en minimaal eenmaal per week vier of meer glazen voor vrouwen.

-Ook is 20,0% van de volwassenen in Koggenland een overmatige drinker; dat wil zeggen gemiddeld meer dan 14 glazen alcohol per week voor mannen en meer dan 7 glazen per week voor vrouwen.

Lokaal Preventieakkoord

Dat de wethouder graag een daling ziet in het alcoholgebruik is bekrachtigd door de ondertekening van het Lokaal Preventieakkoord. Hierin zegt onder andere de gemeente Koggenland er alles aan te doen om zich (nog) meer in te zetten voor gezondheidspreventie. Hierin is ook het stoppen-met-roken-beleid opgenomen en het tegengaan van overgewicht. Maar het terugdringen van het alcoholgebruik vindt Win extra belangrijk, omdat er nog veel te winnen valt. Win: “Als ik kijk naar de jongere generatie, dan weet ik weer waarom het zo nodig is om het alcoholgebruik te beteugelen. Hoe jonger een jongere begint met drinken, hoe schadelijker het is. Jongeren zijn zelf niet altijd in staat bewuste en gezonde keuzes te maken. Daarom is het aan ons, volwassenen, om hen te beschermen tegen de gevaren van te vaak en te veel alcohol drinken. Dat is geen betutteling, dat is je verantwoordelijkheid nemen als gemeente, als volwassene en als mens.”

De afgelopen 10 jaar besteedde gemeente Koggenland veel aandacht aan hun alcohol- en drugsbeleid rondom jongeren. Zo worden er doorlopend voorlichtingsavonden voor opvoeders georganiseerd, waarin zij meer te horen krijgen over de risico’s en hoe je als opvoeder de thema’s alcohol en drugs bespreekbaar maakt en afspraken maakt met je kind. Ook de campagnes NIX18, NIXzonderID en Zien drinken, doet drinken worden breed gedragen door de gemeente. Door ludieke acties als flesjes water uitdelen tijdens de kermis, hoopt de gemeente de bewustwording van de jongeren rondom alcohol aan te spreken.

IkPas natuurlijk

Sinds een aantal jaar neemt de wethouder ieder jaar heel bewust een alcoholpauze. En wel in de meest bekende pauzemaand van het jaar: januari. De Nederlandse Dry January is een initiatief van IkPas. “Ik doe ieder jaar weer mee, omdat ik het belangrijk vind het goede voorbeeld te stellen. En omdat onderzoek uitwijst dat een alcoholpauze, van minimaal een maand, helpt. Je slaapt beter, voelt je fitter, je conditie gaat erop vooruit, je organen varen er wel bij én je doorbreekt een patroon. Je hóeft namelijk niet te drinken om het, bijvoorbeeld, gezellig te hebben. Je zult merken dat je ook best even zonder kunt. Het is gezond om tijdelijk niet te drinken. En later te matigen met alcohol. Dit komt je gezondheid ten goede. En ik gun alle inwoners van de gemeente Koggenland een lang, gelukkig én een gezond leven.”

Een maand niet drinken. Durf jij de uitdaging aan? Schrijf je in op www.ikpas.nl voor de grootste alcoholpauze van Nederland: Dry January. Met als tip, van de wethouder zelf: schrijf je in als gezin, als voetbalteam, collega’s, vriendengroep, bridgeclub, straat of welke samenstelling dan ook. Want pauzeren is gemakkelijker én leuker als je het samen doet. Tijdens je pauzemaand ontvang je een dagelijkse nieuwsbrief, of minder wanneer je dit wenst, met daarin laagdrempelige informatie, adviezen en tips rondom het thema alcohol.

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat