Het goede gevoel van stoppen

Dat tijdelijk geen alcohol drinken allerlei voordelen oplevert, hoeven we jou niet uit te leggen. Het blijkt ook uit onderzoeken onder eerdere deelnemers aan IkPas. Toch voelt ‘nee’ zeggen tegen je gebruikelijke alcoholische drankje niet altijd als een overwinning. Terwijl je hersenen bij de eerste slok van je favoriete alcoholische drankje wél meteen een geluksgevoel registreren, werkt dat bij je drankje laten staan net even anders. Met deze tips creëer je voor jezelf alsnog die instant dopamine-shots.

Ieder jaar vragen we deelnemers aan IkPas achteraf wat hun alcoholpauze heeft opgeleverd. Op basis van deze evaluaties weten we dat twee derde van de deelnemers zich na afloop lichamelijk én mentaal fitter voelt. Meer dan de helft slaapt beter en een derde van de deelnemers is bovendien afgevallen. Verder is bijna 80% van de deelnemers zich tijdens Dry January bewuster geworden van het eigen alcoholgebruik en drinkt bijna 70% na deelname minder alcohol dan daarvoor. Ook bespaarde meer dan de helft van de deelnemers geld door de alcohol tijdelijk te laten staan. Kortom, even niet drinken levert concrete voordelen op. De meeste ervan merk je echter pas goed na een paar weken pauze. Het zijn effecten op de lange termijn. Terwijl een drankje drinken je voor je gevoel metéén iets oplevert. Namelijk een lekker gevoel. Toch is er een manier om naast de lange termijn voordelen ook directe geluksmomenten tijdens je pauzeperiode in te bouwen. Hieronder lees je hoe!

Tips om het aantal geluksmomenten tijdens je challenge op te voeren

De eerste hap van je lievelingschocolade, je eerste slok koffie ‘s ochtends, de eerste trek van een sigaret of de eerste slok van een biertje of wijntje; al deze handelingen stimuleren het beloningssysteem van je hersenen. Dat maakt vervolgens een stoot dopamine aan en voilà: er komt meteen een geluksgevoel opzetten. Betekent dit dan dat je tijdens IkPas minder geluksmomenten voelt, omdat je dat biertje of wijntje laat staan? Nee hoor, dat hoeft niet. Want juist het principe van af en toe een shotje dopamine kun je ook inzetten om jezelf tijdens je challenge een nog beter gevoel te bezorgen. Deze tips helpen hierbij:

  • Bouw spontane beloningen in

Even die rush voelen van ‘goed bezig!’ kun je zelf regisseren. Schakel hiervoor de hulp in van vrienden en familie. Vraag ieder van hen om jou op een willekeurig moment tijdens deze challenge een kleine oppepper te geven. Iedereen mag zelf bepalen hoe en op welk moment ze jou een hart onder de riem willen steken. Zo word je af en toe ineens verrast door een dierbare. Met een directe dopamine-boost als gevolg. Geloof ons, die schouderklopjes werkt verslavend!

  • Afstrepen maar

Wil jij dagelijks een moment van voldoening voelen? Maak dan bijvoorbeeld een kalender waarop je iedere dag van de challenge af kunt strepen. Combineer de kalender eventueel met kleine cadeautjes. Zo creëer je aan het eind van iedere geslaagde dag een nieuw geluksmoment.

  • Deel je overwinning

Zit je veel op de socials? Neem je volgers dan mee in je challenge en post iedere dag een frisse foto met #IkPas. Zeker weten dat alle positieve feedback je dagelijks een goed gevoel oplevert.

Wat ook werkt, is jezelf op een nieuwe manier leren belonen. Lees hoe psycholoog Carien Karsten dit op smakelijke wijze doet

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat