Het effect van alcohol op het puberbrein

Pubers en alcohol is geen goede combinatie. Het –overmatig- drinken van alcohol staat de ontwikkeling van de prefrontale cortex in de weg en kan leerproblemen en een groeiachterstand in de hand werken. Hoe dat precies zit, lees je hier.

De hersenen worden aangelegd als een zeer complex netwerk van zenuwcellen waarin tal van verbindingen ontstaan en verdwijnen tussen hersengebieden. Een knap staaltje werk van Moeder Natuur. De hersenen van jongeren zijn tot ongeveer 24 jaar nog volop in ontwikkeling. Verschillende hersendelen ontwikkelen zich in verschillende tempo’s.

Prefrontale wattes?

Zo is de prefrontale cortex –frontaal kwab- een hersendeel dat gedurende de pubertijd (en nog ver daarna ook) een belangrijke groei doormaakt. De prefrontale cortex is verantwoordelijk voor verantwoordelijkheid nemen, plannen, gevolgen overzien en rekening houden met anderen. Tijdens dit rijpingsproces zorgt het lichaam ervoor dat overbodige hersencellen worden opgeruimd. Wanneer pubers –overmatig- alcohol drinken terwijl de hersencellen nog uitrijpen, worden er mogelijk teveel hersencellen afgebroken. Dit belemmert de groei van de prefrontale cortex. Met als gevolg dat iemands persoonlijkheid kan veranderen.

Leerproblemen en groeistoornis

Karakterverandering is niet het enige wat als gevolg van het drinken van –teveel- alcoholische drankjes kan gebeuren. Het kan tevens een negatieve invloed hebben op het cognitief functioneren. Wat een puber dan merkt, is dat zijn geheugen hapert en het plannen van taken hem moeizaam af gaat. Aandachts- en concentratieproblemen staan zijn leerprestaties in de weg. Daarnaast kan drinken tijdens de puberteit leiden tot een groeistoornis. De hypofyse is een klier die zich midden in het hoofd onder de hersenen bevindt. De hypofyse is verantwoordelijk voor een heel aantal hormonen, waaronder het groeihormoon. Veel drinken op jonge leeftijd leidt daarom tot groeistoornissen.

 Hoe voorkom je dat je puber gaat drinken?

Allereerst is praten over alcohol erg belangrijk. Bespreek waarom het drinken van alcohol op jonge leeftijd gevaarlijk kan zijn. Zorg dat je goed luistert naar je kind, neem je kind serieus en geef hem de tijd om na te denken over datgene wat jullie hebben besproken. Maak samen met je puber afspraken over het drinkgedrag, maar wees wel duidelijk. Afgezien van de harde afspraak dat kinderen onder de 18 geen alcohol mogen drinken, is er nog een aantal andere regels die je zou kunnen stellen:

-Maak afspraken over hoeveelheden (één glas per feestje is het beste)

-Drink alleen in het weekend

-Bij een drukke volgende dag (school/werk) niet drinken

-Als je nog moet deelnemen aan het verkeer (ook als voetganger) drink je niet

-Zorg voor niet-alcoholische drankjes bij feestjes thuis

Welke afspraken heb jij met je puber gemaakt wat betreft het drinken van alcohol?

Laat het ons weten in een reactie!

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol als woonaccessoire

Wie dol is op woonprogramma’s herkent dit vast: barretjes vol mooie borrelglazen, een serieus goedgevulde wijnkast of beter nog: een (dubbele) wijnklimaatkast. Alcohol en interieur het lijkt een voldongen combinatie.…
Lees meer
Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat