Het counteren van sociale druk

‘Ah joh, eentje kan toch geen kwaad?’, ‘Doe niet zo ongezellig’, ‘Dan drink je morgen toch gewoon weer niet?’ Zomaar wat voorbeelden van dingen die mensen tegen je kunnen zeggen wanneer je niet drinkt. Alcoholvrijheid ervaren en omgaan met sociale druk doe je zo.

Tip 1 Kijk naar wie het zegt

Sociale druk ervaar je meestal bij mensen die net iets verder van je af staan. Iedereen die jou echt goed kent, zal een bewuste keuze die jij maakt niet snel in twijfel trekken. Daarnaast willen de ‘criticasters’ vaak stiekem zelf ook minder drinken. Maar samen drinken voelt nu eenmaal beter, want dit rechtvaardigt de keuze om te drinken.

Tip 2 Schiet niet in de verdediging

Nou én dat de buurman je een saaie sok schijnt te vinden? So what dat je tante dan liever met je broer proost? Je hoeft niet aan jan en alleman uit te leggen waarom je een (tijdelijk) geen alcohol drinkt. Het belangrijkste is dat jij goed begrijpt waarom je die keuze maakt.

Tip 3 Je kunt niet iedereen tevredenstellen

Als je wel (te veel) drinkt zijn er mensen die dit niet goedkeuren en als je niet drinkt zijn er mensen die er het hunne van denken. Oftewel: je kunt nooit iedereen tevredenstellen. Waar het om gaat, is dat jij blij bent met jezelf en de keuzes die je maakt.

Tip 4 Blijf trouw aan jezelf

Deze tip heeft te maken met tip 3. Voelt iets niet goed, doe het dan niet. Iets wat voor het hele leven geldt eigenlijk. Dus als jij niet wilt drinken, dan drink je niet. Zolang jij jezelf recht in de ogen aan kunt kijken, is het goed.

 

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat