Helpt alcohol tegen werkstress?

Er zijn een heleboel redenen te bedenken waarom je na een drukke werkdag behoefte hebt aan een glas alcohol. Even de stress wegdrinken. Maar of het helpt? Je leest het hier.

Je hebt duizend-en-één taken op je bordje liggen. Je baas reageerde koeltjes op je nieuwe voorstel. Die ene collega scheepte je (weer) op met een opdracht die je helemaal niet wilde. Je maakt je druk om die aanstaande belangrijke presentatie. Iedereen ervaart wel eens in meer of mindere mate werkstress. Zodra je je schoenen hebt uitgeschopt en je jas hebt opgevangen verlang je naar een biertje, wijntje of een (stevige) borrel. Want dat ontspant zo fijn…

Tegenovergesteld effect

En dat is zeker waar dat een glas alcohol ontspant. Het haalt de scherpe kantjes ervan af. Voor heel even voel je verlichting. Toch is dit effect niet blijvend. Sterker, nog het verhoogt je stresslevel alleen maar. Dat zit zo:

Een glaasje kan helpen ontspannen. Als de alcohol in je bloed en hersenen komt, dan voel je dit effect. Tegelijkertijd duurt het langer om het stresshormoon (cortisol) af te breken. Hierdoor kan de stress nog aanwezig zijn als de alcohol al is uitgewerkt. Stressgevoelens kunnen dan zelfs erger worden, omdat het stresshormoon opstapelt. Alcohol drinken als je gespannen bent pakt dus meestal verkeerd uit. Bron: allesoverdrinken.nl.

Tips met stress omgaan

Alcohol is dus niet de oplossing voor omgaan met stress. Er zijn andere manieren waardoor je stress het hoofd kunt bieden.

  • Een inkopper, maar gezond eten, voldoende slapen en genoeg bewegen zorgen ervoor dat je je ontspant.
  • Nee zeggen is een goede remedie tegen werkstress. Die collega leg je uit dat je genoeg taken hebt waar je je op wilt focussen.
  • Ademhalingsoefeningen, meditatie, ontspanningsoefeningen of time-managementtechnieken kunnen bijdragen aan het reguleren en minimaliseren van werkstress.
  • Praat erover met iemand die je vertrouwt. Je hart luchten over wat je dwars zit wat betreft je werk lucht op.
  • Zoek afleiding en doe dingen naast je werk waar je blij van wordt. Ga een keer extra vissen, pak een filmpje, schrijf je in voor een cursus pottenbakken of duik in dat leuke boek. Bron: mentaalvitaal.nl.

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat