Helft mensen ziet alcohol als iets negatiefs

Uit het onderzoek ‘Gezonde leefstijl’ dat EenVandaag onlangs uitvoerde, blijkt dat een kwart (25 procent) in de afgelopen 5 jaar negatiever tegen het drinken van alcohol is gaan aankijken. Bij nog eens een kwart (23 procent) van de deelnemers was het imago van drank al negatief en is dat niet veranderd. Opgeteld ziet de helft (48 procent) nu vooral de negatieve kanten van alcohol. Dit heeft vooral te maken met bewustwording rondom de gezondheidsrisico’s.

Overgewicht, schade aan de hersenen, verslaving en een verhoogde kans op kanker zijn redenen waarom mensen bewuster zijn gaan nadenken over hun alcoholgebruik. Door voorlichting zijn deze gezondheidsrisico’s beter bekend geworden in de samenleving. Ook de gevolgen voor de samenleving zijn een reden voor het negatieve imago. Agressie, huiselijk geweld en auto-ongelukken, waarbij de bestuurder dronken is worden regelmatig genoemd.

Redenen om minder te gaan drinken

4 op de 10 van de ondervraagden (38 procent) ziet alcohol nog steeds als iets positiefs. Een deel hiervan drinkt al met mate en wil blijven genieten van een glas zo nu en dan. Redenen voor drinkers om eventueel te minderen, zijn de bekende gezondheidsrisico’s, het besparen van geld en als ze een andere manier vinden van ontstressen.

Geen hoofdrol voor alcohol

Een opvallend iets dat uit het onderzoek naar voren is gekomen, is dat veel deelnemers vinden dat alcohol een te prominente plek in de samenleving heeft. Overal waar je kijkt, is alcohol en naar welke gelegenheid je ook gaat, er hoort een glas alcohol bij. Minder alcohol in het zicht en minder sociale druk zouden helpen bij het laten staan van de alcohol en het kiezen voor een alcoholvrij alternatief. Bron: eenvandaag.avrotros.nl.

Over het onderzoek

De uitslagen over alcohol komen uit een groter onderzoek (pdf) over gezondheid en preventie. Het onderzoek is gehouden van 5 tot 16 mei 2022. De vragen zijn opgesteld in samenspraak met de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Die verwerkt een deel van de uitkomsten in haar advies over de toekomst van de publieke gezondheidszorg.

Aan het onderzoek deden 34.587 deelnemers aan het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitkomsten zijn gewogen op het totaal aantal ondervraagden en representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 80.000 leden. De resultaten zijn ook gepresenteerd op de Big Improvement Day.

 

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat