Goed voorbereid je nieuwe challenge starten

Je hebt besloten om een alcoholpauze in te lassen. In dit geval betekent het, dat je een maand lang de alcohol laat voor wat ‘ie is. En of je nu een lichte of dagelijkse drinker bent, man of vrouw, student of senior, bankzitter of sportieveling: je pauzeert omdat je dat wilt. Omdat je het een goed idee vindt, omdat je bewuster met alcohol om wilt gaan of omdat je wel zin hebt in een uitdaging. Hier lees je enkele tips die jou helpen om van deze pauzemaand een succesvolle maand te maken.

  1. Door de gootsteen ermee

Als je van plan bent om een maand te pauzeren, kun je het beste alle drank uit je huis verwijderen. Gooi het weg. Giet het leeg. Nee, niet in je glas; in de gootsteen. Als je het idee niet kunt verdragen dat je een halve fles rum gaat wegspoelen, zet het dan op een moeilijk te bereiken plek of geef het iemand in bewaring.

  1. Maak een plan voor situaties waarin alcohol wordt aangeboden

Deze droge maand is het niet zo waarschijnlijk dat je regelmatig pubs, bars of restaurants bezoekt voor grote sociale bijeenkomsten vanwege eventuele coronavirusbeperkingen. Maar als je onverhoeds in een situatie terechtkomt waar drank in het spel is, dan moet je voorbereid zijn. Van tevoren beslissen wat je gaat doen en wat je gaat zeggen, helpt je als het zover is. Oefen je antwoord voor de spiegel. Voorbeelden van op een fijne manier nee-zeggen zijn:

-Nee, dank je. Ik drink een maand geen alcohol.

-Ik sla deze af. Voor mij voorlopig geen alcohol.

-Ik houd het bij een frisje, want ik moet nog rijden/morgen een belangrijke meeting/deze week sport ik intensief.

-Vanavond drink ik geen alcohol. De rest van de maand trouwens ook niet.

-Ik haal zelf wel even iets anders. Ik wil deze avond fris blijven.

  1. Trakteer jezelf

Een maand niet drinken bespaart je geld. Een idee is dat je dit geld gebruikt om jezelf te trakteren. Als je ergens deze maand het verlangen voelt om te drinken, herinner jezelf er dan aan dat je bij elk drankje dat je niet koopt, een stap dichter bent bij het aanschaffen van die nieuwe schoenen, die leuke lamp of je rijbewijs.

Als je craving te erg wordt, vervang je alcoholische drankje met iets anders waar je van geniet. In plaats van een glas wijn of een bier, kijk je je lievelingsfilm voor de elfde keer. Zoek je een mooie hardlooproute of verwen je jezelf met een nieuw boek. En onthoud dat een craving voorbijgaat. Binnen een half uur is jouw verlangen naar een drankje sterk afgenomen. Jezelf in dat cruciale half uur afleiden is dus key.

  1. Verzamel steun om je heen

Alleen is ook maar alleen. In je eentje pauzeren kan. Maar het is een stuk gemakkelijker met de steun van je vrienden en familie. Nog beter is het als ze met je meedoen. Want samen sta je sterk. Maar zelfs als niemand anders met je mee wil op je droge reis, is het belangrijk om een ondersteuningsnetwerk te hebben. Je nuchtere vrienden hoeven er fysiek niet te zijn. Maar het is fijn als je iemand kunt bellen wanneer je het even moeilijk hebt.

  1. Vul het gat met leuke dingen

Goed nieuws: nu je nuchter bent -en geen katerdagen hebt-, is er veel meer tijd voor andere leuke dingen. Volg een cursus, verdiep je in de sterrenkunde, leer een nieuwe taal, help je buurvrouw op leeftijd met boodschappen, pak je vergeten gitaar erbij, geef die kamer eindelijk eens een opknapbeurt, stof je verfpenselen af, gun jezelf die goede hardloopschoenen…kortom: er is tijd en ruimte voor jezelf.

 

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat