Damp lifestyle, mindful drinken en FOMA

Trends op het gebied van alcohol; ze zijn er in de meest brede zin van het woord. Wij vertellen je er graag meer over. Zo praat jij straks weer vlot mee over damp lifestyle, mindful drinken en FOMA.

Niet ‘dry’ (droog, als in geen alcohol drinken), maar ‘damp’ (vochtig, dat ergens het midden houdt tussen niet te veel en ook niet ‘niets’ drinken). Een damp lifestyle eropna houden, is dat je met mate drinkt. Dat is niets nieuws, maar verschillende sociale media (onder andere TikTok) lopen er mee weg. Ook zijn er een heleboel tips te vinden hoe je een damp lifestyle begint. Bijvoorbeeld: na ieder glas alcohol een glas water drinken. Of geen sterke drank drinken. En shotjes zijn een no-go!

En wat te denken van deze trends op het gebied van wel, niet of een beetje alcohol drinken.

Mindful drinken

Nog zo’n hippe term. Mindful drinken is voor de mensen die bewust met hun alcoholgebruik om willen gaan. Tot het gaatje gaan ‘en we zien wel morgen hoe de vlag erbij hangt’, is er niet bij als je deze lifestyle aanhangt. Bij mindful drinken gaat het erom dat afspraken met jezelf maakt, zodat je niet meer drinkt dan dat je wil drinken. En om die gevreesde kater een stap voor te blijven…

FOMA

Geen FOMO (Fear Of Missing Out) maar FOMA (Fear Of Missing Alcohol). Eerst even dat FOMO-begrip. Hier kun je ‘last’ van hebben, als je bang bent allerlei leuks te missen. Daarom zorg je ervoor dat je er altijd bij bent. Want stel dat dit die ene epische avond wordt…dan was je er in ieder geval bij! FOMO dus. FOMA is het verschijnsel dat op kan duiken als je nuchter door het leven gaat, maar je vrienden niet. Je vrienden drinken wel en jij niet meer en dat kan een knagend gevoel van gemis opleveren. Gelukkig zijn er manieren om met je FOMA om te gaan.

*Maak een lijstje met voordelen van nuchter zijn. Lees dit regelmatig door. Het houdt je gemotiveerd!

*Vertel je vrienden, familie, buren of met wie je dan ook gezellige activiteiten onderneemt, dat je (voorlopig) nuchter door het leven gaat. Vertel het open en eerlijk, en ja ook met trots!

*Zoek een maatje. Iemand die volledig op de hoogte is van jouw nieuwe sobere lifestyle en die je steunt wanneer je (voor de zoveelste keer) alcohol krijgt aangeboden bijvoorbeeld.

P.S: Jij bent nu nog lekker aan het pauzeren. Voor nu is een damp lifestyle of mindful drinken niet aan de orde. Maar straks na je pauze misschien wel? Iets om over na te denken…

 

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat