Finish in zicht: zo drink je bewust niet of minder

Nog even en deze maandchallenge zit erop. En dan? Terug naar hoe het was of structureel een tandje minder? Als je bewust minder wilt drinken, dan komen onderstaande tips goed van pas.

Eerst even wat cijfers op een rijtje:

  • Meer mannen (82,8 procent) dan vrouwen (72,5 procent) drinken wel eens alcohol (cijfers 2022). Mannen houden zich ook minder vaak aan het drinkadvies van de Gezondheidsraad dan vrouwen (33,5 procent ten opzichte van 53,3 procent).
  • Bij zware drinkers is er een onderscheid tussen mannen en vrouwen. Er is sprake van zwaar drinken wanneer minstens één keer per week meer dan vier (vrouwen) of zes (mannen) glazen alcohol op een dag gedronken worden.

Met dit in het achterhoofd is het goed om je eigen alcoholinname tegen het licht te houden. Om erachter te komen waarom je drinkt, is het raadzaam om jezelf, iedere keer wanneer je iets alcoholisch wilt drinken, de vraag te stellen: heb ik er écht zin in? En waarom heb ik er zo’n zin in? Op deze manier geniet je bewuster van jouw glas alcohol. Om te voorkomen dat je ’s nachts denkt dat je in een draaimolen zit, doe je het rustig aan wat betreft alcohol. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe houd je het netjes?

Deze trucjes behoeden je voor flaters & katers

  1. Je kent het wel, je loopt door de supermarkt met een knorrende maag en voordat je het weet ligt er pizza, chocolade en een homp brie in je wagentje. Boodschappen doen met honger is geen goed idee. Zo is het ook met alcohol. Drink als je dorst hebt een glas water, kop thee of iets anders dorstlessend maar drink geen alcohol.
  2. Gezellig zo’n avondje met partner op de bank en/of bezoek. Voordat je het weet ben je een paar glazen wijn of bier verder. Tip: Wissel een glas alcohol telkens af met een alcoholvrij drankje.
  3. Bedenk op voorhand wat je de volgende dag allemaal graag zou willen doen. Werken, boodschappen halen en naar de bouwmarkt gaan, is een vol programma dat met hoofdpijn een stuk onaangenamer kan zijn om te doen. Bepaal van tevoren hoeveel glazen je wilt drinken.
  4. Stel voor jezelf een aantal regels op wanneer je mag drinken. Niet op sportavonden, alleen in het weekend, als ik in goed gezelschap ben, nooit wanneer ik alleen ben et cetera.
  5. Houd het bij één en dezelfde alcoholsoort. Mixdrankjes afwisselen met bier en borrels is geen goed idee. En denk aan dat watertje tussendoor!
  6. Alcohol drinken als je somber, boos of neerslachtig bent vergroot de kans op een vervelende dronk. De alcohol versterkt je gevoel en het resultaat is je nóg rotter voelen.
  7. Drukke dag gehad? Kopzorgen? Ruzie met een dierbare? Laat de alcohol staan en zoek een andere manier om te ontstressen. Maak een wandeling, ga sporten, bel een vriend, zet je lievelingsmuziek op, neem een warm bad…er zijn een heleboel andere manieren te bedenken om stoom af te blazen.

Gerelateerd

Achtergrond

Na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Veel mensen geeft het een extra fris gevoel. Goed te begrijpen. Toch is het ook met dit middel een beetje opletten. Althans…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat