Feit of fabel: dat is de vraag

Er doen zich veel verhalen de ronde wat betreft alcohol. Het een klopt (ja, hoe ouder je wordt hoe slechter je alcohol kunt verdragen), het ander is klinkklare onzin (nee, van een drinken van koffie word je niet ineens nuchter). Hier lees je een overzicht van de grootste fabels en de meest verrassende feiten.

  1. Dankzij een goede bodem kun je beter beter tegen drank.

Feit: Daar zit zeker wat in. Een goede maaltijd vertraagt de opname van alcohol. Je wordt dus minder snel dronken, maar vergis je niet: je wordt wel dronken uiteindelijk.

  1. Ik ben een getraind drinker, dus ik kan meer hebben.

Fabel: Als je regelmatig (veel) drinkt, bouw je inderdaad een hogere tolerantie op. Maar die tolerantie kan leiden tot verslaving en schade aan je lichaam. Je hebt namelijk steeds meer alcohol nodig om hetzelfde (lees: dezelfde roes) te beleven.

  1. Je kunt beter 10 bier drinken dan 10 wijn. Van bier word je namelijk minder snel dronken.

Fabel: Of je nu bier of wijn drinkt, in een standaardglas bier zit net zoveel alcohol als in een standaardglas wijn.

  1. Alcohol haalt de scherpe kantjes ervan af en helpt me ontspannen.

Feit en fabel: Ja, het kan helpen bij ontspannen maar kan ook leiden tot alcoholproblemen wanneer je drank nodig hebt om te ontspannen. Zoek liever een gezonde manier om te ontspannen, zoals wandelen, badderen, muziek luisteren of een boek lezen bijvoorbeeld.

  1. Dankzij alcohol slaap ik beter.

Fabel: Als je al eerder een alcoholpauze bij IkPas hebt ingelast, dan weet je misschien ook wel dat deze bewering niet klopt. Ja, het is waar dat alcohol je sneller of gemakkelijker in slaap laat vallen, maar later in de nacht -tijdens de REM-slaap- krijg je last van die alcohol. Alcohol verstoort de REM-slaap (de diepste en belangrijkste slaap) en hierdoor word je moe wakker.

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat