Energyboosters voor als het erop aankomt

6 mei 2021 / Actueel / Achtergrond

Je tentamenweek staat voor de deur. Je moet knallen. Erop of eronder. Je dagen bestaan uit dikke pillen doorwerken en eindeloze samenvattingen maken. Geen tijd om te sporten, doe maar een frietje en voor extra energie sla je een cola achterover. Dat kan anders. Beter. Fijner. Gezonder.

Als je het heel druk hebt, ben je geneigd om er de kantjes vanaf te lopen als het aankomt op goed voor jezelf zorgen. Liever een menuutje van de grote gele M dan een vers gerecht klaarmaken. Liever een colaatje dan de blender tevoorschijn toveren. En als je klaar bent met studeren plof je duizendmaal liever op de bank, dan dat je je in sportkleren hijst.

Begrijpelijk. Maar wel zonde. Want het leert zoveel lekkerder als je lief bent voor lichaam. Dat zit namelijk zo:

-Van al die snelle happen en frsidranken krijg je een zogenaamde sugar rush. Daar ga je voor héél even heel goed op. Totdat je merkt dat je je niet meer kunt concentreren. Conclusie: van al die suikers word je hyper. En niet op een goede manier.

-Je lichaam herkent deze suikers en wil ze zo snel mogelijk opruimen. Er wordt volop insuline aangemaakt. Insuline zorgt ervoor dat de suikers worden opgenomen in je lichaamscellen. Als ze eenmaal zijn opgeruimd, volgt de bekende sugar dip. Je voelt je moe, futloos en lamlendig. En je hebt niet eens gedronken!

-Om je energielevel op peil te houden en je motor te laten draaien heb je voedsel en drinken nodig dat langzaam verbrandt. Dus geen snelle koolhydraten voor jou maar onbewerkt voedsel dat langzaam door je lichaam wordt opgenomen. Keep that motor running!

-Zeg dus nee tegen snelle koolhydraten als fastfood, witbrood, energydrinks, frisdranken, chips, koek, snoep…en zeg ja tegen noten, zaden, fruit en volkoren producten.

-Als je het onderste uit de kan wilt halen tijdens je tentamenweek, eet je voldoende fruit, af en toe een handje noten, kook je vers, drink je water en thee en maak je iedere een dag een goede wandeling of nog beter: sport je een uurtje of wat intensief. Kun je ’s avonds lekker met wat chips op de bank je favo serie kijken.

Wat doen langzame koolhydraten?

Langzame koolhydraten geven hun energie geleidelijk aan je lichaam vrij. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en heeft je lichaam genoeg tijd om de koolhydraten te verbranden. Ze zorgen voor een vol gevoel en houden de honger tegen. Hierdoor heb je minder snel zin om te snacken.

 

 

 

Gerelateerd

11 juni 2021 / Achtergrond

De jungle die gezondheidsapps heet

Gezondheidsapps schieten als paddenstoelen uit de grond. Er schijnen er meer dan honderdduizend te zijn. Omdat ‘allemaal uitproberen’ in dit geval nogal tijdrovend is, heeft de GGD de ‘GGD-AppStore’ opgezet.…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat