Energyboosters voor als het erop aankomt

10 oktober 2021 / Actueel / Achtergrond

Je tentamenweek staat voor de deur. Je moet knallen. Erop of eronder. Je dagen bestaan uit dikke pillen doorwerken en eindeloze samenvattingen maken. Geen tijd om te sporten, doe maar een frietje en voor extra energie sla je een cola achterover. Dat kan anders. Beter. Fijner. Gezonder.

Als je het heel druk hebt, ben je geneigd om er de kantjes vanaf te lopen als het aankomt op goed voor jezelf zorgen. Liever een diepvriespizza dan een vers gerecht klaarmaken. Liever een colaatje dan de blender tevoorschijn toveren. En als je klaar bent met werken plof je duizendmaal liever op de bank, dan dat je je in sportkleren hijst.

Begrijpelijk. Maar wel zonde. Want je presteert zoveel beter als je lief bent voor lichaam. Dat zit namelijk zo:

-Van al die snelle happen en frsidranken krijg je een zogenaamde sugar rush. Daar ga je voor héél even heel goed op. Totdat je merkt dat je je niet meer kunt concentreren. Conclusie: van al die suikers word je hyper. En niet op een goede manier.

-Je lichaam herkent deze suikers en wil ze zo snel mogelijk opruimen. Er wordt volop insuline aangemaakt. Insuline zorgt ervoor dat de suikers worden opgenomen in je lichaamscellen. Als ze eenmaal zijn opgeruimd, volgt de bekende sugar dip. Je voelt je moe, futloos en lamlendig. En je hebt niet eens gedronken!

-Om je energielevel op peil te houden en je motor te laten draaien heb je voedsel en drinken nodig dat langzaam verbrandt. Dus geen snelle koolhydraten voor jou maar onbewerkt voedsel dat langzaam door je lichaam wordt opgenomen. Keep that motor running!

-Zeg dus nee tegen snelle koolhydraten als fastfood, witbrood, energydrinks, frisdranken, chips, koek, snoep…en zeg ja tegen noten, zaden, fruit en volkoren producten.

-Als je het onderste uit de kan wilt halen tijdens drukke dagen, eet je voldoende fruit, af en toe een handje noten, kook je vers, drink je water en thee en maak je iedere een dag een goede wandeling of nog beter: sport je een uurtje of wat intensief. Kun je ’s avonds even lekker onderuitzakken.

Wat doen langzame koolhydraten?

Langzame koolhydraten geven hun energie geleidelijk aan je lichaam vrij. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en heeft je lichaam genoeg tijd om de koolhydraten te verbranden. Ze zorgen voor een vol gevoel en houden de honger tegen. Hierdoor heb je minder snel zin om te snacken.

 

 

 

 

Gerelateerd

30 mei 2023 / Achtergrond

Leestip: KIJK Magazine

KIJK Magazine is een magazine boordevol wetenschap en technologie. Het tijdschrift bestaat al sinds 1968 en is voor iedereen die wil weten hoe het écht zit. Wij vonden een aantal…
Lees meer
28 mei 2023 / Achtergrond

Podcasts over alcohol

Er is al veel over alcohol verteld en beweerd. In verschillende media wordt het onderwerp regelmatig aangesneden. Ook ‘de podcast’ is een populaire manier om te praten over alcohol en…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat