Biertje blijft in sportkantine

Ophef alom vorige week. De kranten stonden bol van eventuele anti-alcoholmaatregelen als een volledige drooglegging van sportkantines, een ban op de verkoop van wijn of speciaalbiertjes in de supermarkt, een forse accijnsverhoging en zelfs een minimumprijs voor alcoholische dranken. Van Ooijen meldde onlangs dat die lijst met anti-alcoholmaatregelen al twee jaar oud is en geen wensenlijst van het kabinet is.

De staatssecretaris komt na de zomer met voorstellen om het alcoholgebruik te verminderen. Maar dat zullen geen radicale voorstellen zijn die niet op steun in het kabinet en de Tweede Kamer kunnen rekenen, liet hij weten. In plaats van allerlei verboden op te leggen, wil hij liever positief gedrag stimuleren. Bron: nos.nl. De nieuwe voorstellen moeten het alcoholgebruik fors minderen, om zo de belangrijkste doelen van het Nationaal Preventieakkoord te bereiken.

In het Nationaal Preventieakkoord staan afspraken tussen meer dan 70 verschillende organisaties, zoals: koepelorganisaties van de zorg, bedrijven, gemeenten en onderwijsinstellingen. De belangrijkste doelen Nationaal Preventieakkoord 2040 zijn:

*Rookvrije generatie

*Maximaal 38% van de volwassen Nederlanders is dan te zwaar (nu ongeveer 50%)

*Jongeren en zwangere vrouwen drinken dan geen alcohol meer

*Het aantal volwassen Nederlanders dat te veel alcohol drinkt is dan gedaald naar maximaal 5% (is nu 8,8%).

 

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat