Eén slokje is één slokje te veel

Een kind een slokje van een biertje laten proeven is nooit een goed idee. Uit onderzoek is zelfs naar voren gekomen dat kinderen die op jonge leeftijd een slokje alcohol krijgen van hun ouders, meer kans hebben om later in hun leven zware drinkers te worden. Oei…

De wet NIX18 (niet roken & drinken tot je 18 bent) is er niet voor niets. We hebben er al vaker over geschreven: alcohol is schadelijk voor het puberbrein. Ook Erik Scherder komt regelmatig in de media voorbij, waarin hij uitlegt waarom alcohol drinken voor de achttiende verjaardag geen goed idee is.

De ontwikkeling van tienerhersenen is niet gebaat bij het drinken van alcohol. Dat zit zo: tot aan je twintigste ontwikkelt en rijpt je brein. De grijze stof (cellichamen van je hersencellen) en de witte stof (verbindingen tussen de hersencellen) nemen in je tienerjaren toe of juist af. Grijs wordt minder, waardoor wit kan uitblinken. Het resultaat is een snellere communicatie tussen de hersencellen, waardoor je taken efficiënter en dus sneller uit kunt voeren.

Het onderzoek

Op basis van nieuwe studie suggereren Amerikaanse onderzoekers dat kinderen die op jonge leeftijd een slokje alcohol krijgen van hun ouders, meer kans hebben om later in hun leven zware drinkers te worden. Bij het onderzoek waren 4842 kinderen betrokken in de leeftijd van 9 tot 11 jaar. De onderzoekers legden de kinderen stellingen voor als ‘alcohol kan helpen ontspannen’ en ‘alcohol maakt mensen gemeen tegen anderen’.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat ruim een vijfde van de kinderen al wel eens alcohol had gedronken. Meestal een slokje bier van papa. Onderzoeker Joshua Gray: ‘We ontdekten dat deze kinderen eerder geneigd waren om positief over alcohol te denken. En uit eerder onderzoek blijkt dit verband te houden met meer drinken én meer alcohol gerelateerde problemen als ze volwassen worden.’ Bron: psychologiemagazine.nl.

Tips

-NIX onder 18 betekent ook echt NIX onder 18. Het is dus bij wet verboden om alcohol te drinken voor je achttiende.

-Berg de alcohol op een niet-zichtbare plek op.

-Haal überhaupt geen drank in huis.

-Drink niet in het bijzijn van (klein)kinderen.

-Blijf in gesprek met je kind (monitoring), weet wat hij/zij doet en met wie.

-Een afkeurende houding ten opzichte van alcohol heeft een beschermende factor. Hiermee zend je het signaal uit dat het drinken van alcohol niet goed is.

 

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat