Een pauzeperiode laat je op termijn minder drinken

2 april 2020 / Actueel / Achtergrond

Meer geld over, een paar kilo’s eraf, lekker slapen, bewustwording, een betere huid: allemaal voordelen die jou misschien ook ten deel zijn gevallen. In dit artikel lees je meer over een andere fijne bijkomstigheid: door een IkPas-pauzeperiode drinkt bijna 30% van de deelnemers na een half jaar nog steeds significant minder.

Aan 4769 deelnemers van ‘IkPas 2019’ werd een half jaar na hun pauzeperiode de vraag gesteld wat hun alcoholconsumptie per week bedroeg. Het gemiddelde hiervan was: 11,95 glazen per week tegenover het gemiddelde van 16,24 glazen per week vóór de IkPas-periode. In totaal werden er een half jaar na IkPas dus 4,29 glazen per week minder gedronken. Dit komt neer op ruim een half glas alcohol minder per dag. Daarnaast steeg het aantal deelnemers dat doordeweeks niet drinkt van 5% naar 15%. Ook goed om te weten: vertaald naar het aantal ‘drinkdagen’ zijn deelnemers 0,75 dagen per week minder gaan drinken. Dat scheelt een aardige slok op een borrel!

Groot succes in Sussex

En niet alleen bovenstaande cijfers onderschrijven het feit dat je minder gaat drinken, nadat je een bewuste alcoholpauze hebt ingelast. Ook onderzoekers aan de University of Sussex kwamen tot deze conclusie. Zij vroegen achthonderd deelnemers naar hun alcoholconsumptie voor en na Dry January (2018). De deelnemers aan Dry January bleken zo’n acht maanden later beduidend minder alcohol te drinken dan degenen die in januari gewoon een glas wijn of een biertje namen. Opvallend was dat dit effect niet alleen voor de diehards gold die de hele maand droog bleven staan, maar ook voor de mensen die halverwege afhaakten. Gemiddeld genomen dronken mensen één dag per week minder alcohol (van 4,3 dagen per week naar 3,3 dagen per week). Ook het aantal keer per maand ‘dronkenschap’ daalde: van 3,4 keer dronken per maand naar 2,1 keer per maand.

Lees hier het volledige onderzoek van de University of Sussex.

Nog meer voordelen

Naast het positieve effect van daadwerkelijk minder drinken op de lange termijn, houd je ook tijd over wanneer je een periode niet drinkt. Normaal gesproken ben je druk bezig met het plannen van ‘een drankje doen’, drank in huis halen, flink doorzakken en bijkomen van je kater; dat valt allemaal weg in je pauzeperiode. Ook na je pauzeperiode, wanneer je besluit het beduidend rustiger aan te doen qua drinken, zul je merken beter in je tijd (en in je vel) te zitten. Dat betekent dat er ruimte ontstaat voor andere zaken. Zoals meer sporten, een eigen bedrijf starten, je taarten-bak-kunsten perfectioneren, fotoalbums maken, de tuin zomer-proof maken, puzzels in een recordtijd leggen, boeken lezen…opties genoeg!

 

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat