Een pauzeperiode laat je op termijn minder drinken

Meer geld over, een paar kilo’s eraf, lekker slapen, bewustwording, een betere huid: allemaal voordelen die jou misschien ook ten deel zijn gevallen of die je nog gaat ervaren. In dit artikel lees je meer over een andere fijne bijkomstigheid: IkPassers drinken na een half jaar nog steeds minder alcohol dan vóór hun pauzeperiode.

3.453 deelnemers aan ‘IkPas 2022’ kregen een half jaar na hun pauzeperiode de vraag hoe het nu met hun alcoholgebruik stond. Dit zijn de belangrijkste uitslagen: na Dry January drinken de deelnemers gemiddeld bijna één dag minder (voor de actie op 4,8 dagen, achteraf op 3,8). Gemiddeld drinken zij 4,9 glazen per week minder (van 17,9 glazen naar 13,0, een vermindering van 27,3% ten opzichte van voor de actie). Opvallend ook is dat het aantal niet-drinkers overall steeg van 1,3% naar 6,7%; doordeweeks wordt door 18,4% van de deelnemers niet (meer) gedronken, voorafgaand aan Dry January was dit 9,9%.

Groot succes in Sussex

En niet alleen bovenstaande cijfers onderschrijven het feit dat je minder gaat drinken, nadat je een bewuste alcoholpauze hebt ingelast. Ook onderzoekers aan de University of Sussex kwamen tot deze conclusie. Zij vroegen achthonderd deelnemers naar hun alcoholconsumptie voor en na Dry January (2018). De deelnemers aan Dry January bleken zo’n acht maanden later beduidend minder alcohol te drinken dan degenen die in januari gewoon een glas wijn of een biertje namen. Opvallend was dat dit effect niet alleen voor de diehards gold die de hele maand droog bleven staan, maar ook voor de mensen die halverwege afhaakten. Gemiddeld genomen dronken mensen één dag per week minder alcohol (van 4,3 dagen per week naar 3,3 dagen per week). Ook het aantal keer per maand ‘dronkenschap’ daalde: van 3,4 keer dronken per maand naar 2,1 keer per maand.

Lees hier het volledige onderzoek van de University of Sussex.

Nog meer voordelen

Dat een alcoholpauze voordeel oplevert, ondervonden de ondervraagde deelnemers ook. 70 procent voelde zich lichamelijk en 73,1% mentaal fitter. Daarnaast had 80,4% geld uitgespaard, sliep 70% beter, verbeterde 55,9% zijn of haar gezondheid en besteedde 54,9% meer aandacht aan gezonde leefstijl in het algemeen. Iets minder deelnemers leverden een
gewenste sportprestatie (43,9%), vielen af (33,9%) of kregen een mooiere huid (32,4%).

Naast bovenstaande voordelen en het positieve effect van daadwerkelijk minder drinken op de lange termijn, houd je ook tijd over wanneer je een periode niet drinkt. Normaal gesproken ben je druk bezig met het plannen van ‘een drankje doen’, drank in huis halen, flink doorzakken en bijkomen van je kater; dat valt allemaal weg in je pauzeperiode. Dat betekent dat er ruimte ontstaat voor andere zaken. Zoals meer sporten, een eigen bedrijf starten, je taarten-bak-kunsten perfectioneren, brieven schrijven naar al je dierbaren, fotoalbums maken…opties genoeg!

 

Gerelateerd

Achtergrond

Esther aan het woord

Hier is er weer een uit de categorie: practice what you preach. De afgelopen twee jaar heb ik als teamleider mogen werken binnen het IkPas-team. Dit team is de hardwerkende…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat