Een kwade dronk hebben: hoe zit dat?

Een kwade dronk hebben is vervelend. Je doet of zegt dingen die kwetsend zijn voor jezelf en anderen. Waarom de een vrolijk wordt van een paar glazen alcohol en de ander vervelend, of zelfs agressief, lees je hier.

Wanneer je een paar glazen alcohol achter de kiezen hebt, heeft dit invloed op verschillende delen van je hersenen. Namelijk op je frontale kwab, je beloningscentrum en je amygdala.

-Je frontale kwab regelt de impulscontrole en wordt door alcohol op een lager pitje gezet, hierdoor denk je minder na over je acties.

-Je beloningscentrum wordt geprikkeld. Daardoor voel je je lekker en zelfverzekerd.

-Je amygdala wordt ook extra gestimuleerd. Deze regelt normaal gesproken je reactie op bedreigingen. Doordat deze gestimuleerd wordt, ervaar je situaties sneller als bedreigend waardoor je sneller agressief reageert.

Een grapje kan verkeerd vallen of een blik kan anders worden geïnterpreteerd, waardoor iemand met een kwade dronk direct defensief of aanvallend kan reageren. Zo ontstaan er vervelende, of zelfs dreigende situaties waar je later veel spijt van kunt hebben.

Van gezellig naar bedreigend

Hoe komt het toch dat de één een (steeds) kort(er) lontje krijgt na het drinken van (te veel) alcohol en de ander niet? Dat zit zo:

Je genen bepalen de balans tussen verschillende neurotransmitters in de frontale kwab, beloningscentrum en amygdala. Dit is de basis van bepaalde karaktereigenschappen. Alcohol verstoort de werking van sommige neurotransmitters en vergroot hierdoor sommige karaktereigenschappen. Zo zal bijvoorbeeld bij iemand waarbij de amygdala actiever is, dronkenschap sneller leiden tot agressief gedrag.

Onderzoek wijst uit…

…dat mensen die zich vooral op het hier en nu focussen en weinig nadenken over consequenties, vaker agressief gedrag vertonen. Dit effect kan minimaal zijn als iemand nuchter is, maar uitvergroot worden als er alcohol in het spel is. Alcohol heeft een myopisch effect, dat wil zeggen dat het ervoor zorgt dat je meer op de korte termijn gaat denken. Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen die dit in het dagelijks leven ook al meer doen.

 De oplossing

Niet drinken zou je zeggen. En dat klopt. Mocht dat geen optie voor je zijn, dan is het goed om je bewust te zijn van je aanleg. Vervolgens kijk je na hoeveel drankjes je gedrag merkbaar verandert, zodat je het de volgende keer kan zien aankomen en op tijd kunt stoppen met drinken. Bron: jellinek.nl.

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat