Drinken uit gewoonte

Uit gewoonte drinken is altijd drinken op vaste tijdstippen, bij bepaalde gevoelens, bij bepaalde gedachten en in bepaalde situaties. Voordat je het weet, heb je een ongezonde gewoonte te pakken. Ellen (65) dronk voor haar pauze steevast een glas wijn tijdens het koken en nog een glas bij het eten. Maar nu dus even niet.

Ellen: “Ik drink al twee glazen wijn per dag sinds mijn studententijd. Ik weet niet beter dan dat het begint te knagen zo aan het eind van de middag, na een dag werken of studeren. Dan krijg ik zin in wijn, als om mezelf te belonen voor wat ik die dag heb gedaan. Voor mij is het moment waarop ik met de pannen ga rammelen, hét moment om ook een wijntje in te schenken. Het hoort gewoon bij elkaar.

Maar dat was toen. Nu doe ik al een aantal jaren mee met IkPas. De ene pauze is succesvoller dan de andere, maar dat deert me niet. Ik heb geleerd om het niet als een mislukking te zien, wanneer ik tijdens mijn pauze toch een keer een glas drink. Dat ik mee ben gaan doen met IkPas komt door wat iemand ooit tegen me zei. Ik kampte in die tijd met een burnout en we spraken over het drinken van alcohol en wat dat met je lichaam doet. Die persoon zei toen: “Van alcohol word je moe, en als je een burnout hebt kan alcohol depressieve gevoelens versterken of in de hand werken. Je denkt jezelf een plezier te doen met een glaasje, maar eigenlijk werk je je herstel dan tegen, omdat je lichaam extra hard moet werken om die alcohol te verwerken.” Dat heb ik in mijn oren geknoopt. Ik besloot een pauze in te lassen om te zien wat het met me zou doen.

Sinds de pauze van dit jaar ervaar ik een aangenaam voordeel. Ik slaap iets beter. En dat wil wat zeggen voor de notoire slechte slaper die ik vanaf mijn jeugd ben geweest. Ik word nu ´s nachts minder vaak wakker en ik slaap langer aaneengesloten door. In eerdere jaren was dat effect van pauzeren nog niet zo duidelijk. Ik kan niet met zekerheid zeggen dat ik dit nu alleen te danken heb aan mijn alcoholpauze, maar ik weet wel zeker dat het een rol speelt. Ik vind het de moeite waard om alleen al daarom straks niet terug te gaan naar mijn oude drinkgewoonte.

Ik denk dat ik na de 40 dagen gewoon door blijf gaan zoals ik nu bezig ben. Ik drink nu, tijdens mijn pauze, ook wel eens een glas. Daar kan ik dan erg van genieten. En daar heb ik vrede mee. Meestal ga ik dan wel langer door met pauzeren, om die ´wijndagen´ te compenseren. Ik pauzeer zo op mijn manier en dat werkt voor mij prima. De meeste dagen drink ik nu dus niet. Het is vooral door mijn betere nachtrust dat ik die keuze makkelijker kan maken. Dat ik nu meer energie heb motiveert mij om zo door te gaan.

Ik denk wel dat je kunt stellen dat ik mijn gewoonte heb doorbroken. Al blijven de kookmomenten nu nog wel lastig. Maar als me dan zo’n craving overvalt, drink ik een kopje bouillon in plaats van een glas wijn. Ook lekker.”

 

Gerelateerd

Achtergrond

Na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Veel mensen geeft het een extra fris gevoel. Goed te begrijpen. Toch is het ook met dit middel een beetje opletten. Althans…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat