Drinken bij warm weer

Het is zomer in Nederland. We hebben al een paar hele hete dagen achter de rug. En de temperatuur blijft aangenaam. Vanwege de warmte is het belangrijk om goed te blijven drinken. Water welteverstaan.

Het is, weer of geen weer, belangrijk om iedere dag anderhalve liter aan vocht binnen te krijgen. Dat mag water zijn, maar ook koffie, melk of frisdrank. Toch een kleine toevoeging: bij warm weer is water het beste om te drinken.

Kans op uitdroging

Voor iedereen geldt: ook al heb je geen dorst, als de temperaturen stijgen moet je drinken. Dit om de kans op uitdroging te voorkomen. Daarnaast moeten mensen die plaspillen gebruiken, mensen die antidepressiva slikken en mensen met nierproblemen en diabetes extra goed opletten. Deze mensen hebben meer kans op uitdroging.

Let op: heb je last van nierproblemen of hartfalen, dan mag je meestal niet onbeperkt drinken en is het verstandig om je arts te vragen wat je moet doen en laten bij extreem warm weer.

Alleen als ‘ie ijs- en ijskoud is

Vaak denken we dat ijskoud water het antwoord is op onze oververhitte toestand. Maar dat is een misvatting. Koude drankjes zorgen er heel even voor dat de interne thermostaat daalt, maar dat is dus niet voor lange duur. Het omgekeerde gebeurt namelijk al snel. Bij het drinken van een ijskoud drankje geeft onze interne thermostaat een seintje af dat de lichaamstemperatuur moet stijgen. Voordat je het weet heb je het nóg warmer dan je het al had. Drink daarom lauwwarme drankjes. Dit zorgt voor een tijdelijke verhoging van de lichaamstemperatuur, maar daardoor zet het lichaam de thermostaat uiteindelijk weer lager.

Ook eten helpt

Niet alleen het drinken van water (koffie, melk of frisdrank) helpt tegen uitdroging. Watermeloen, mango, aardbeien, frambozen, komkommers en blauwe bessen bevatten naast suikers en vitaminen, ook veel mineralen. Behoefte aan zout? Een kopje bouillon, glas tomatensap of flesje sportfrank geeft je direct een boost. Bron: plusmagazine.nl.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat