Dit zegt het Trimbos-onderzoek

7 februari 2023 / Actueel / Achtergrond

Het Trimbos-instituut deed, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), voor de tweede keer onderzoek naar de kennis over de schadelijke effecten van alcoholgebruik. Daar zijn weer een paar opvallende uitkomsten uitgekomen.

Dit onderzoek dat het Trimbos-instituut onlangs uitvoerde, werd in het kader van het Nationaal Preventieakkoord gedaan. In totaal deden 5901 volwassenen (18 jaar en ouder) mee. De vragen toetsen het bewustzijn over alcoholschade bij volwassenen. Het verhogen van het bewustzijn over alcoholschade is namelijk één van de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord.

Relatie met kanker veelal onbekend

(37%) zijn zich bewust dat (overmatig) alcoholgebruik het risico op kanker vergroot.

(32%) weet dat het drinken van één glas alcohol per dag de kans op borstkanker vergroot.

Ook de relatie tussen overmatig alcoholgebruik en mentale problemen is veelal onbekend. De relatie met suïcide (36%) is het minst bekend.

Alcoholgebruik en het opgroeiende kind

52% van de volwassenen weet dat alcoholgebruik tijdens de zwangerschap de kans op een miskraam, huilbaby én leer- en gedragsproblemen bij het kind verhoogt.

25% van alle vrouwen alcohol heeft gedronken toen zij nog niet wisten, dat zij zwanger waren.

Geschatte schadelijkheid alcoholgebruik

35% van de overmatige drinkers denkt dat dagelijks meer dan één glas alcohol drinken (erg) schadelijk is, tegenover 63% van de volwassenen die dit niet doen.

Alcohol drinken wordt als normaal gezien

Acht op de tien volwassenen denken en weten zeker dat hun sociale omgeving alcohol drinken normaal vindt.

Opvallend hierbij is dat 18-29-jarigen vaker denken dat hun vrienden, familie en andere naasten respect hebben voor mensen die geen alcohol drinken dan 30 t/m 49 jaar of 50-plussers.

Gerelateerd

18 maart 2023 / Achtergrond

Liever echt dan nep lachen

‘Lachen is gezond’ is niet voor niets de uitdrukking. Registreren je hersenen een goede grap, hilarisch kattenfilmpje of een grappige situatie, dan is dat hét startsein voor de aanmaak van…
Lees meer
14 maart 2023 / Achtergrond

Kun je wilskracht trainen?

Ja, zeggen onderzoekers. Zie ‘wilskracht’ maar als een spier die getraind kan worden. Iedereen kan een doorzetter worden en deze pauzemaand dus volmaken. Maar let op: een gedegen training vereist…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat