Dipje? Geef je brein een boost met muziek!

Een fijne wandeling, een ontspannen bad of jezelf trakteren op een cadeautje: het zijn allemaal manieren om jezelf op te fleuren als je in een dip zit. Maar er is nóg iets waar je je hersenen een groot plezier mee doet als ze een oppepper kunnen gebruiken, en dat is muziek. Dus heb jij het even moeilijk tijdens je alcoholpauze? Pak dan je playlist erbij!

Ken je dat gevoel wanneer je in de auto zit en opeens je favoriete nummer voorbijkomt op de radio? Zeker weten dat je humeur er een flinke boost van krijgt. Logisch, want uit onderzoek blijkt dat muziek de hartslag verlaagt, de bloeddruk doet dalen en de productie van stresshormonen afremt. Dat verklaart meteen het betere humeur: je lichaam raakt tijdens het luisteren naar mooie muziek namelijk in een meer ontspannen staat. 

Happpieeeeeeee

De reden waarom muziek ons humeur zo beïnvloedt, is omdat het beloningssysteem in onze hersenen bij het horen van muziek die we mooi vinden, een flinke dosis dopamine krijgt toegediend. Ditzelfde beloningssysteem is trouwens net zo gevoelig voor de werking van alcohol (en drugs en seks). Je beloningssysteem heeft een goed geheugen. Daarom kan een oud nummer waaraan je goede herinneringen bewaart, je meteen terugbrengen naar het gelukkige gevoel uit die tijd. En hoe zit dat dan met dat nieuwe nummer dat je de laatste tijd zo leuk vindt? Omdat je het al vaker hebt gehoord, weten je hersenen precies wanneer het nummer echt losbarst. Dat verklaart waarom je vanaf het moment dat het refrein begint, écht losgaat, ook qua geluksgevoel ; )

Dansje doen

Heb je een dip? Kom dan van de bank af, zet je favoriete nummer op en zing uit volle borst mee. En is een enkele dosis dopamine niet genoeg, gooi er dan ook een dansje in. Zeker weten dat je jezelf daarna een stuk relaxter en vrolijker voelt!

Even los

Bespeel je zelf een instrument? Dan heb je een nóg beter middel in de strijd tegen je dip. Zelf muziek maken werkt namelijk nóg beter dan ernaar luisteren. Bron: psychologiemagazine.nl.

Meer lezen over alcohol en je humeur? Lees hier alles over het effect van alcohol op het beloningssysteem van je hersenen.

Gerelateerd

Achtergrond

Na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Veel mensen geeft het een extra fris gevoel. Goed te begrijpen. Toch is het ook met dit middel een beetje opletten. Althans…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat