De verschillende typen drinkers

Alcoholist, probleemdrinker, zware drinker, sociale drinker, overmatige drinker, riskante drinker, matige drinker…er zijn een heleboel typen drinkers te onderscheiden. Hieronder lees je in het kort de beschrijving van ieder type. Herken jij jezelf in een van deze typen?

Een bruiloft, een verjaardag, een uitvaart, een vrijmibo, een vrijgezellenfeestje, een tegenslag, een drukke week: er zijn legio aanleidingen -groot en klein- te bedenken die jou een glas alcohol doen laten drinken. Alcohol is volledig geaccepteerd in onze samenleving, dus niemand kijkt ervan op als je alcohol drinkt. Dat doen we met z’n allen dus ook regelmatig. De hoeveelheid alcohol die iemand drinkt, verschilt per persoon. Welk type alcoholgebruiker iemand is, dus ook. Wij zetten de meest voorkomende typen op een rijtje.

Alcoholist

Een alcoholist is iemand die sterk verlangt naar alcohol, wel wil maar niet kan minderen en blijft gebruiken ondanks de schade die het gebruik oplevert op psychisch, lichamelijk en sociaal gebied.

Probleemdrinker

De probleemdrinker kennen we ook wel als de ‘riskante drinker’. Een riskante drinker drinkt zoveel dat het alcoholgebruik op den duur problemen oplevert. Bijvoorbeeld op het werk. Te laat komen, opvallend ziekteverzuim, afspraken vergeten en het werk niet gedaan krijgen, zijn hier voorbeelden van.

Overmatige drinker

Een overmatige (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week. Voor vrouwen geldt de grens van 14 glazen per week. Een student drinkt gemiddeld 16 glazen per week.

Zware drinker

Er is sprake van zwaar drinken wanneer minstens één keer per week meer dan vier (vrouwen) of zes (mannen) glazen alcohol op een dag gedronken worden.

Sociale drinker

Ook wel de gezelligheidsdrinker genoemd. De sociale drinker drinkt tijdens sociale gelegenheden. Zelden levert dit problemen op. Vaak maakt de sociale drinker een afspraak met zichzelf hoeveel glazen hij wil drinken of hoeveel geld hij wil besteden aan alcohol.

Matige drinker

Je drinkt zo nu en dan en nooit meer dan 1 glas per dag. Dat is ook wat de Gezondheidsraad adviseert: ‘Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag’.

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat