De nuchtere ervaringen van Evi Hanssen

Ze voelde al langer dat alcohol niet goed voor haar was. Ook was ze nieuwsgierig of je je echt heel veel beter gaat voelen wanneer je niet drinkt. Ze begon met 500 dagen. Het zijn intussen 2 jaren geworden en de nuchtere dagen tellen nog steeds door. De hoogste tijd voor een boek dus. Wij vroegen zangeres/presentatrice/schrijfster/alleskunner Evi Hanssen naar haar nuchtere ervaringen.

Jij stopte 2 jaar geleden met het drinken van alcohol. Welk proces ging hieraan vooraf? Of was het een beslissing die van de een op de andere dag werd genomen?

“Beide denk ik. Ik stopte voorheen ook wel eens vaker voor een bepaalde periode. Als ik moest presteren, vond ik het fijn om niet te drinken bijvoorbeeld. Vooraf aan deze stopperiode was er niet één specifieke aanleiding die me deed besluiten niet meer te drinken. Wel heeft mijn zeilreis -Evi zeilde in 2019 voor het Vlaamse tv-programma ‘Over de Oceaan’ de Atlantische Oceaan over, red.- eraan bijgedragen om te stoppen met het drinken van alcohol. Ik ben ook erg nieuwsgierig aangelegd en wilde wel eens weten hoe dat was, niet drinken.”

Hoe lang dacht je te gaan stoppen met het drinken van alcohol op voorhand?

“Ik was niet van plan voor altijd te stoppen met het drinken van alcohol. Ik had ook geen problematische relatie met alcohol. Sterker nog: alcohol was mijn vriend. Het hoorde bij mijn leven. Het stond voor gezelligheid. Ik vond het in het begin vooral spannend, mijn alcoholpauze. Ik moest vaak ‘nee zeggen’. Toen zag ik pas in hoe vaak je geconfronteerd wordt met alcohol. Hoe normaal het is om alcohol te drinken. En dat mensen een verklaring verwachten, wanneer je aangeeft dat je geen alcohol drinkt.”

Evi in het kort

Evi startte haar carrière als achtergrondzangeres bij de Samson & Gert kerstshow. Van origine is ze jazz-zangeres. In 2001 maakte ze de overstap naar TMF Vlaanderen en sindsdien is ze niet meer van de buis weg te denken, zowel in België als in Nederland. Ze presenteerde onder andere ‘Expeditie Robinson’ en ‘3 op reis’. Ook was ze tafeldame bij ‘De Wereld Draait Door’. Sinds oktober 2021 maakt Evi deel uit van het team van het radioprogramma ‘De Wild in de Middag’ op NPO Radio 2. En onlangs verscheen haar boek: ‘Sinds ik niet meer drink’, waarin ze -met een dosis humor- haar eerste 500 dagen zonder alcohol beschrijft.

Hoe voelde die eerste nuchtere dagen en weken voor jou?

“De eerste weken sliep ik erg onrustig. Ik was vooral moe. En dat viel me wel tegen. Ik had verwacht dat ik me binnen no-time fantastisch zou voelen. Maar na 2 à 3 maanden kwam de grote omslag. Zeker wat betreft mijn slaap. Ik sliep ineens heerlijk. Terwijl ik, in de tijd dat ik nog dronk, dacht dat ik een slaapprobleem had. Ook voelde ik mij vanaf dat moment fysiek sterk, ging ik meer bewegen, ervoer ik minder stress, at ik regelmatiger en gezonder, verdwenen mijn kwaaltjes, had ik minder last van mentale dipjes, mijn humeur werd (nog) beter…de lijst van voordelen is lang.”

Vond je het lastig om anderen te vertellen dat je niet langer alcohol dronk?

“Niemand in mijn omgeving reageerde direct enthousiast. Mijn vriend grapte zelfs: ‘Ik maak het uit als je stopt met drinken’. Niets van waar, want we zijn intussen verloofd. De eerste 3 maanden had ik eigenlijk ook nog wel een goed excuus. Corona was net in het spel en ik oefende voor de musical ‘Mama Mia’. Toen alles werd afgeblazen en de eerste 100 dagen voorbij waren, vonden veel van mijn vrienden ‘het wel mooi geweest toch?’. Toen ik aangaf in ieder geval een jaar geen alcohol te willen drinken, vonden ze dat wat overdreven.

Inmiddels heeft iedereen het in mijn omgeving aanvaard. Familie, vrienden en bekenden staan er ook meer voor open. Maar de discussie – ‘waarom drink je niet’, ‘hoe lang gaat dat duren’ en ‘drink toch een glaasje’- wordt nog altijd gevoerd.”

‘Na negen maanden kwam de gedachte in me op: ‘Wat als ik nu nooit meer drink?’ En toen begon de struggle pas echt. Hoe richt ik mijn leven dan in?’

Wat deed je besluiten om er een boek over te schrijven?

“Een dagboek bijhouden was iets wat ik altijd al deed. Zo ook tijdens mijn alcoholstop. Ik schreef alles op rondom die alcoholstop, om mezelf te dwingen dieper te graven. ‘Sinds ik niet meer drink’ is een eerlijk verslag van mijn persoonlijke droge reis. Ik herkende me namelijk niet in de ‘hallelujah-verhalen’ die sommige mensen deelden. Zeker die eerste maanden niet. Dat lees je ook wel terug op de eerste bladzijden. Ik begon vrij sceptisch aan mijn alcoholstop. Ik had toen ook geen idee, dat ik langer dan een jaar niet zou drinken. Ik legde de eerste schrijfsels voor aan mijn uitgever en zo geschiedde.”

Wat hoop je dat lezers uit jouw boek halen?

“Allereerst hoop ik dat ze het ontspannend vinden om te lezen. En het is goed om te beseffen hoe vanzelfsprekend alcohol is. En dat we er als maatschappij pas een probleem van maken als iemand verslaafd is. Als alcoholist mag je nooit meer drinken, maar er zijn heel veel mensen die in een grijs gebied zitten.”

Heb je tips voor onze deelnemers om van hun alcoholpauze een succes te maken?

“Jazeker heb ik tips”.

-Ik deed het helemaal alleen. Maar het is echt veel beter om het samen met iemand of met een team te doen.

-Zoek iets anders waar je voldoening uit haalt en waar je plezier aan beleeft.

-Richt een avondje in waarin je op zoek gaat naar een goed alternatief. En dan mag je best kritisch zijn hoor!

-Wees niet te streng voor jezelf. Je hoeft niet én te stoppen met drinken, én meer te sporten, én te minderen met suiker, én….Eén ding tegelijk en de rest volgt wanneer je er klaar voor bent.

-Mijn persoonlijke favoriet wat betreft alternatieven is NONA Drinks.

NONA creëert premium alcoholvrije Spirits als alternatief voor de klassieke Gin en Spritz cocktail. Geproduceerd in België en gedistilleerd van kwalitatieve, natuurlijke ingrediënten.

Sinds ik niet meer drink | Evi Hanssen | ISBN 978 946 396 27 35| Paperback | 256 pagina’s | €22,99 | 23 november 2021

 Ben je nieuwsgierig geworden naar het boek van Evi? ‘Sinds ik niet meer drink’ is verkrijgbaar via bij jouw lokale boekhandel en online te bestellen bij bijvoorbeeld bol.com.

Gerelateerd

Achtergrond

Esther aan het woord

Hier is er weer een uit de categorie: practice what you preach. De afgelopen twee jaar heb ik als teamleider mogen werken binnen het IkPas-team. Dit team is de hardwerkende…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat