De high functioning alcoholic

Het beeld van de dakloze oudere man strompelend met een fles in de hand is net zo stereotyperend als dat het achterhaald is. De alcoholist van nu is niet meer zo gemakkelijk te identificeren. Alcoholisme komt in iedere laag van de bevolking en op ieder niveau voor. Bijna 20% van de 18 miljoen alcoholisten in de Vereinigde Staten is zelfs een ‘hoog presterende alcoholist’.

Een goede baan, een mooie auto voor de deur, twee keer per jaar een fijne vakantie, hechte familiebanden en een rijk sociaal leven: de ‘high functioning alcoholic’ is een meester in het leven van een dubbel leven. Ze worden door de maatschappij gezien als hardwerkende personen die een goed voorbeeld vormen voor anderen. Echter, wanneer zij alleen zijn, zijn ze iemand anders, onherkenbaar voor hun omgeving: een heimelijke alcoholverslaafde.

Ontkenning

Een zogenaamde hoog presterende alcoholist zal niet snel toegeven een problematische relatie met alcohol te hebben. Dit is deels te wijten aan het succes dat de probleemdrinker heeft opgebouwd. Kijk maar eens naar wat hij bereikt heeft, dat kan toch niet als je een alcoholprobleem hebt? Ook de naaste omgeving zal niet kunnen of willen geloven dat er sprake is van een verslaving. Hij of zij is immers een harde werker/fijne collega/goede vriend/lieve partner/betrouwbare zoon et cetera. Ook heeft de alcoholverslaafde in kwestie door de jaren heen geleerd hoe hij zijn persoonlijke en professionele leven het best kan scheiden van zijn heimelijke dronkenschap. Daar bovenop zal de verslaafde nooit willen toegeven dat hij een alcoholprobleem heeft, omdat hij zich enorm bewust is van de negatieve associatie die de maatschappij heeft met betrekking tot alcohol. Dit alles bij elkaar opgeteld, maakt het diagnosticeren van verslaafden onder hoog presterenden erg lastig.

Dubbel misleidend

Hoog presterende alcoholisten zijn succesvolle mensen die ogenschijnlijk al hun zaken goed voor elkaar hebben. Ze zien er goed uit, dragen mooie kleding, zijn beleefd en nog belangrijker: ze zijn in staat om de meeste tekenen van verslaving te verbergen. Veel hoog presterende alcoholisten vertonen dagen, en soms wekenlang, geen enkel ontwenningsverschijnsel. Maar vergis je niet: gedurende deze ‘droogteperiodes’ zijn ze volledig psychologisch afhankelijk van alcohol en voortdurend bezig met vragen als waar en wanneer ze weer kunnen drinken.

Vrouwen en alcoholisme

Opvallend is dat er wordt aangenomen dat er meer vrouwen dan mannen hoog functionerende alcoholisten zijn. Dit komt omdat vrouwen hun alcoholisme beter kunnen verbergen, omdat ze zich zorgen maken over wat anderen denken of bang zijn hun gezin of familie te verliezen. Aangetoond is dat hoog presterende alcoholisten in het algemeen meer kans lopen om in het algemeen een alcoholist te worden.

Pak je kans

Herken jij jezelf in meer of in mindere mate in bovenstaand verhaal? Dan is IkPas een mooie kans om bewust stil te staan bij jouw drinkgedrag en bijbehorende patronen. Het mooie is dat duizenden mensen met je meedoen en dat is serieuze support! Heb je extra hulp nodig? Kijk onderaan deze nieuwsbrief voor gerichte hulp.

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat